Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel çapta 100 milyondan fazla doz aşılama yapılırken Türkiye’de aşılanan kişi sayısı 2,1 milyonu geçti. ABD, 26 milyonun üzerinde aşılamaya ulaşarak İsrail, İngiltere ve BAE’nin ardından aşılanan kişi sayısının toplam vaka sayısını geçtiği dördüncü ülke oldu. Almanya her 100 vatandaşından 2,8’ini aşılamış durumda. Bu oran ABD’de 9,7, İngiltere’de ise 14’ü buluyor.

Türkiye’de ise pazartesi akşamı açıklanan verilere göre son 24 saatte 7.719 vaka tespit edildi, 124 can kaybı yaşandı.

ABD'de hastaneye yatış rakamlarının iki ay sonra ilk defa düştü

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ölümlerin salgının başlangıcından bu yana en çok ocak ayında yaşandığı, hastaneye yatış rakamlarının ise iki ay sonra ilk defa düştüğü açıklandı.

Johns Hopkins Üniversitesinin hazırladığı rapora göre, 2021'in ilk ayı, Kovid-19 salgının başlangıcından bu yana 95 bin 245 kayıpla en çok ölümün yaşandığı ay oldu.

Üniversite raporunda, Aralık 2020'de Kovid-19 kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 77 bin 486 olarak gösterildi.

Amerika'daki Kovid-19 istatistiklerini derleyen COVID Tracking Project'in raporuna göre ise yükselen ölüm oranlarının aksine hastaneye yatış rakamlarında düşüş gözlendi.

Raporda, hastaneye yatış rakamları cumartesi 97 bin 561, pazar 95 bin 13 olarak gerçekleşirken, ülkede koronavirüs teşhisi ile hastanede tedavi altına alınanların sayısı 1 Aralık 2020'den bu yana ilk defa100 binin altına düşmüş oldu.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, ABD'de virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı, gün içinde yapılan son güncellemelere göre 453 bin 252'ye yükseldi.

Worldometers'ta yer alan tahmin grafiğine göre, şubat sonunda ülkede Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı 509 bini geçebilir.

Japonya’da OHAL süresi 7 Mart'a kadar uzatılacak

Başbakan Suga Yoşihide, Kovid-19 salgınının son durumuna ilişkin Sağlık Bakanı Tamura Norihisa ve Kovid-19 tedbirlerinden sorumlu Kabine üyesi Nişimura Yasutoşi'yi kabul etti.

Suga, görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, "Vaka artış trendi hafifledi ancak salgınla mücadelede bir süre daha tetikte olmalıyız." dedi.

Kovid-19 Danışman Heyeti Başkanı Omi Şigeru da bölgesel vaka sayılarının yüksekliğine dikkati çekerek, hastane yatak kapasitelerinin düştüğünü ve sağlık altyapısının zorlandığını belirtti.

Temsilciler Meclisinde konuşan Nişimura da OHAL kapsamında tutulacak eyaletlerin, mart öncesinde vaka düşüş trendinin yakalanması halinde uygulamadan çıkarılabileceğini söyledi.

Nişimura, OHAL’in ekonomi ve iş dünyasına etkilerine dikkati çekerek, "Tedbirleri minimum seviyede tutmayı hedefliyoruz." dedi.

Kyodo ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Tokyo ve çevresindeki Kanagawa, Çiba ve Saitama ile Aiçi, Gifu, Osaka, Kyoto, Hyogo ve Fukuoka eyaletlerinde OHAL 7 Mart’a dek uzatılacak.

Vaka artışlarının büyük ölçüde hız kaybettiği Tokyo’nun kuzeyindeki Toçigi eyaleti ise OHAL kapsamından çıkarılacak.

Başbakan Suga Yoşihide’nin, Kovid-19 Danışman Heyeti ile görüşmesi ve 7 Şubat'ta sona ermesi beklenen OHAL'in uzatılması gerekliliğine dair meclisi bilgilendirmesi sonrası kararını açıklaması öngörülüyor.