Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji Kredi kartlarında temassız ödemelerde şifresiz işle limiti artırıldı

'Virüs önlemleri arasında temassız ödemeler önemli'

Dünya Sağlık Örgütü'nün temassız ödemlere yönelik açıklamaları, Çin, Güne Kore ve FED'in nakit paraya uyguladığı karantinalara dikkat çeken BKM Genel Müdür Yardımcısı Serkan Yazıcıoğlu, koronovirüs önlemleri arasında temassız ve kartlı ödemelerin önemli olduğunu söyledi.

Giriş: 17 Mart 2020, Salı 16:33
Güncelleme: 17 Mart 2020, Salı 16:33

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdür Yardımcısı Serkan Yazıcıoğlu, son dönemde temasız ödemelerin daha fazla tercih edildiğini gözlemlediklerini ve mart ayının ilk haftasında mağazalarda yapılan fiziki ödemelerin yüzde 16'sının temassız gerçekleştiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yazıcıoğlu, temassız ödemelerin sadece kartla değil, akıllı telefonlar, yüzük, bileklik gibi giyilebilir cihazlarla da olduğunu belirtti. Dünyayı sarsan koronovirüs önlemleri dahilinde Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsten korunma adına nakit paradan uzak durulması gerektiği uyarısında da bulunduğunu hatırlatan Yazıcıoğlu, "Koronavirüs ve hijyen boyutuna geldiğimiz noktada şunu söylemekte fayda var. Dünya Sağlık Örgütü yönlendirmesi dışında, dünyanın farklı yerlerinden de nakit paraya karşı çeşitli önemler aldı. Özellikle Güney Kore ve Çin'de dolaşımda yer alan banknotlar bir hafta 10 gün süreyle karantinaya alındı. Aynı şekilde FED Asya'dan gelen banknotlara bir haftaya varan karantina süreleri uyguladı. Bunlar virüs ve bakterilerin nakit ve bozuk paralarla nasıl bulaştığının en önemli göstergesi. Bu yüzden virüse karşı alınacak önlemler arasında temassız ödemeler önemli" diye konuştu.

'1.6 MİLYON NOKTADA TEMASSIZ ÖDEME KABUL EDİLİYOR'

Türkiye'de son dönemde temassız ödemelerde ciddi bir büyüme yaşandığını kaydeden Yazıcıoğlu, Türkiye'deki POS ve ödeme kaydedici cihazların üçte ikisi yani 1.6 milyonunda temasız işlem kabul edildiğinin altını çizdi. Yine kartların yüzde 55'i yani 40 milyon adet kartla temassız ödeme yapabilmenin mümkün olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, 2006 yılında toplam mağazalarda gerçekleşen kart işlem adedinin sadece yüzde 1'i temassız ödeme ile yapılıyorken bugün bu oranının yüzde 16'ya çıktığını kaydetti. Son bir yılda karekodlu ödemelerde ciddi bir artış olduğunun altını çizen Yazıcıoğlu,"BKM olarak biz de bir inisiyatif başlattık. Herkes kendi karekodunu oluşturacağına bir standart belirleyelim. Amaç, bu projeye dahil olan tüm bankaların ve e-para ödeme kuruluşlarının mobil ödemeyi kendi karekod okuyucuları ile yapabilmesi" dedi.

2023'TE E-TİCARETİN YÜZDE 52'Sİ DİJİTAL CÜZDANLARDAN YAPILACAK'

2012 yılında toplam kart harcamaları içindeki internet harcamalarının payı yüzde 8.8 olduğunu hatırlatan Yazıcıoğlu, bugün bu oranının yüzde 20'lere geldiğini belirtti.

Dünyada e-ticarette mobil cüzdan ve dijital cüzdanların toplam e-ticaretin yüzde 42'sini oluşturduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, 2023 yılında bu oranın yüzde 52'ye ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Mağaza içindeki dijital cüzdan kullanımının ise 2019 yılında yüzde 22'lere, 2023 yılında ise 30'a ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Yazıcıoğlu, her geçen gün akıllı telefonların nakit para ve kart yerine geçmeye başlayacağının altını çizdi.

'BKM EXPRESS 10 MİLYON TL DİJİTAL BAĞIŞA ARACILIK ETTİ'

BKM olarak dijital ticaretin büyümesini öngördükleri için 2012 yılında BKM Express'i hayata geçirdiklerini kaydeden Yazıcıoğlu, "Bugün 18 banka ve iki e-para kuruluşu olmak üzere 20 kart çıkaran kuruluşun kartlarını tanımlayabiliyorsunuz ki bu da Türkiye'deki kartların yüzde 99'unun kapsandığı anlamına geliyor" diye konuştu. BKM Express ile 7 gün 24 saat kart bilgisini girmeden internet ve mobil ticaret işlemlerinin yapılabildiğini kaydeden Yazıcıoğlu, "7 gün 24 saat para gönderip para isteyebiliyorsunuz. Dijital bağış da yapabiliyorsunuz. Bugüne kadar 400 bin işlem ile 10 milyon TL bağışın sivil toplum kuruluşlarına ulaşmasına aracılık ettik" dedi.

'12.5 MİLYAR CİHAZIN İNTERNET İLE ETKİLEŞİMİ VAR'

Yapay zeka, blockchain, nesnelerin interneti, mikro ödemelerin önümüzdeki dönmede hayatımızda daha fazla yer alacağını belirten Yazıcıoğlu, bunların legonun birer parçaları olduğunu, doğru şekilde birleştirip kullanıcıya değer sağlandığı zaman kullanıcı tarafında yaygınlaşması söz konusu olacağını belirtti. Bugün dünyada 12.5 milyar aletin internet ile etkileşim yapabilme kapasitesi olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, 3 yıl içinde bu rakamın 25 milyara ulaşacağını ve 2 trilyon dolarlık bir hacim yaratmasının beklendiğini belirtti. Yazıcıoğlu, "Bundan sonrası sizlerin tüketicilere nasıl bir fayda yaratacağınıza bağlı" dedi.