Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kremlin’den Cuma günü yapılan açıklamada Rusya’nın Batı ülkelerine mütekabiliyet kapsamında karşı yaptırımlar uygulanacağını kaydedildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov yaptırımların sıkıntılara yol açacağını fakat dış ürünlere bağlılığın azaltılmasıyla bu sorunların çözülebilir hale getirildiğini belirtti.

Peskov yaptırımlara neden olan Rus işgalinin ne kadar süreceğiyle ilgili yorum yapmayı reddederken sivil ölümleriyle ilgili soruların askeri yetkililere yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

ABD ve İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal hareketi sonrası yeni yasakları içeren bir dizi yaptırım açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden beş Rus Bankasına yeni yaptırımlar getirdiklerini fakat Rusya’nın Swift ödeme sisteminden tamamen çıkarılmasına Avrupa ülkelerinin karşı çıktığını belirtmişti.

Swift (Society for Worldwide Interbank Fi­nancial Telecommunication) sisteminin başlıca amaçları finansal işlemleri standart hale getirmek ve ko­laylaştırmak, maliyetleri düşürmek ve işlem risklerini azaltmaktır. Bu hedef­lere ulaşmak için Swift’e 200’ü aşkın ülkedeki bankalar ve finans kurumları üye olmuştur.

Boris Johnson da ABD ile benzer şekilde net bir duruş sergileyerek içinde Rusya'yı Swift sisteminden çıkarmayı da barındıran en sert yaptırımların uygulanması çağrısında bulunmuştu. Rusya’nın en büyük bankalarından VTB Bank’ın varlıklarının derhal dondurulmasına karar veren Johnson hükümeti Rusya’nın İngiltere’de tahvil ihraç etmesini yasaklama kararı almıştı.

Aynı zamanda Rus firmaların Londra’dan finansman temin edemeyeceğini açıklayan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ayrıca 100’den fazla Rus vatandaşına da yaptırım uygulayacaklarını belirtmişti. Avrupa Birliği de Rusya’nın finansal piyasalarına erişimini kısıtlayacağını duyurdu.