Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Cornell Tech ve muhtelif üniversitelerin araştırmacıları tarafından yayınlanan bir araştırmada bazı kripto para Borsalarında yaygın bir şekilde “front running” tarzı manipülasyon yapılıyor.

Geçen hafta yayınlanan raporun yazarlarına göre merkezsiz borsalarda kullanıcı emirlerini bekleyen arbitraj botları, -daha doğrudan işlem yaparak- bu işlemler üzerinden kar sağlıyor.

Otomatik işlem programları kullanan şirketler, daha yüksek ücretler ödeyerek öncelikli emirler veriyor. Böylece traderların diğer kullanıcıların emirlerini görebildiği ve öncelikli olarak kendi emirlerini girebildiği “front running” benzeri uygulamalarda bulunuyorlar.

DEX denilen merkezsizleştirlmiş platformlar -her ne kadar hala tüm işlem hacminin çok sınırlı bir kısmını karşılasa da- dünyanın en büyük merkezi kripto borsası Binance gibi şirketlerin çabalarıyla kullanımlarının artması bekleniyor. Binance ve diğer bir çok şirket kedi merkezsiz platformunu kuruyor.

Buna karşın Cornell Tech'te öğretim üyesi Ari Juels, benzer uygulamaların merkezi kripto borsalarında da yaygın olduğunu belirtti. Juels, geçen hafta Cornell Tech'in NYC kampüsünde gerçekleştirdiği sunumda “Merkezi borsalarda suistimalin ne boyutta olduğuna dair hiç bir fikrimiz yok. DEX'lerde gördüklerimize dayanarak bir tahmin yürütmek gerekirse rahatlıkla milyarca dolarlık emir olabilir.” dedi.