Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Kripto paralarda geçen haftasonu yaşanan düşüşten sonra Bitcoin ve diğer koinler kayıplarının bir kısmını telafi ederken birçok DeFi tokeni yeniden yükselemedi. Aave, Balancer, Compound, Sushi, Synthetix, Uniswap gibi tokenlerin performansını ölçen DeFi Pulse Endeksi yüzde 24 düşüş kaydetti.

DeFi Pulse Endeksi geçtiğimiz 7 ayda ise yüzde 62,5’e yakın düşüş kaydetti. Arca Yatırım Müdürü Jeff Dorman, DeFi tokenlerin ortalamanın altında bir performans gösterdiğini ve diğer tokenler toparlarken DeFi’ların kayıplarını telafi etmekte başarısız olduğunu belirtti.

DeFi endeks fonu yöneten Index Coop’un İş geliştirme Müdürü Simon Judd ise DeFi’lara çok kısıtlı bir grubun ilgi gösterdiğini ve düşük performansın sebebinin de bu olduğunu belirtti. Birçok DeFi Tokenin düşük likiditeye sahip olduğunu belirten Judd, “Ufak bir satış baskısı bile büyük bir etki yaratabiliyor” dedi.

DeFi’lardaki bir düşüşün nedenini de kendilerinde aramak lazım. İnsanlara Bitcoin üzerinden faiz kazanma imkanı sağlayan BadgerDAO, geçen hafta hacklendikten sonra 120 milyon dolara yakın kayıp yaşadı.

Kara para aklama kurallarını belirleyen Mali Eylem Görev Gücü (FATF), son zamanlarda DeFi uygulamaları üzerindeki takibini artırırken, kara para aklamaya karşı gerekli politikaların uygulanmamasıyla ilgili geliştiricilerin sorumlu tutulabileceğini belirtti.

Natixis Yatırım Yönetimi’nin düzenlediği ankete göre, portföy yöneticilerinin dörtte üçü 2022 yılında dijital varlıklarda bir düzeltme olmasını bekliyor. Buna rağmen ankete katılan kurumların yüzde 28’i halihazırda kripto paralara yatırım yapıyor ve gelecek yıl portföylerindeki kripto para varlığını artırmayı planlıyor.

Bu yıl birçok fon yöneticisi ve emeklilik fonu kripto paraları portföylerine dahil etmeye başlarken çoğu yatırımcı Bitcoin’in artan enflasyona karşı iyi bir koruma sağlayabileceğini düşünüyor. Natixis’in anketine katılan yöneticilerin toplamda yönettiği para miktarı ise 12,3 trilyon dolar civarında.

Ankete katılan yöneticilerin yüzde 40’ı kripto paraları meşru bir yatırım aracı olarak görüyor fakat merkez bankalarının eninde sonunda kripto paralara düzenleme getirmesi gerektiğini düşünüyor. Natixis’in anketine katılanlar arasında 20 varlık fonu, 150 emeklilik fonu ve 4 merkez bankası da bulunuyor.