Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in Çarşamba akşamı sona erecek iki günlük toplantısında gösterge faizi düşürmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın "geniş çaplı" bir faiz indirimi taleplerine karşın, ilave indirimler için açık seçenek bırakması bekleniyor.

New York'ta MacroPolicy Perspectives LLC'nin başkan ve kurucusu Julia Coronado, "Karara bir ya da iki muhalif çıkabilir, ancak 25 baz puanlık bir faiz indirimi büyük ölçüde kesin gibi görünüyor" dedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün süren toplantının  ardından, TSİ 21:00'de bir politika açıklaması yapacak ve Fed Başkanı Jerome Powell bu açıklamadan 30 dakika sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunacak.

Politikaya ilişkin ilk görünüm, New York Fed Başkanı John Williams'ın 18 Temmuz'daki konuşmasındaki gaftan sonra daha açık hale geldi.

Yarım puanlık faiz indirimi ihtimali, Williams'ın söz konusu konuşmada, faizler düşük olduğu zaman, eğer ekonomi zayıflarsa güçlü bir politik aksiyon önermesinin ardından yükseldi, ancak daha sonra New York Fed'in Williams'ın gelecekteki politika hareketlerine ilişkin konuşmadığı yolundaki düzeltme açıklamasının ardından düştü. Trump da ertesi gün Williams'ın bu yorumlarına değindi ve ilk açıklamadan ikinciye nazaran daha çok hoşnadığını söyledi.

Faiz Görünümü

Toplantı halen dram içeriyor. 25 baz puanlık bir faiz indirimine bile FOMC içinde ne oranda muhalefet yapılacağı ya da daha sonra yapılacak faiz indirimlerinin büyüklüğüne ilişkin ne gibi işaretler geleceği halen açık değil.

Bu iki sorunun gerisinde, ABD ekonomisinin muhtemelen ne kadar yavaşlayacağına ve para politikasının buna nasıl tepki vermesi gerektiğine ilişkin belirisizlikler yatıyor.

Yale Üniversitesi profesörü ve eski kıdemli Fed yetkilisi William English, "Birçokları için, 25 baz puanlık faiz indirimi kapora gibi görülüyor," dedi ve "Ancak Fed yetkililerinin daha fazla bilgi elde etmek için beklemeyi istediklerini ve zamanla ne kadar gevşemeye gidecekleri konusunda karar alacaklarını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg ekonomistleri ne diyor?

"İlave hareketin zamanlamasına ve boyutuna ilişkin belirsizlik piyasaları, bu toplantıda neredeyse kesin olarak görülen faiz indiriminden ziyade gelecekteki politika tedbirlerine ilişkin işaretlere daha fazla duyarlı kılıyor. Politika yapıcılarının daha ılımlı bir faiz kararı için, daha güçlü bir faiz indirimi yönünde gelen baskılardan kaçınmak amacıyla, son dönemde gelen güçlü ekonomik verilerin avantajını kullanmaları akıllıca olacak.  

--Carl Riccadonna and Yelena Shulyatyeva, Bloomberg ekonomistleri

Williams'ın 18 Temmuz'daki konuşmasından önce, yatırımcılar çeyrek puanlık bir faiz indirimini fiyatlıyordu. Powell, küresel ekonomik belirsizlikler ve durgun enflasyon ortamında parasal gevşeme için zemini hazırlamıştı. Diğer politika yapıcılar, faizlerin düşürülmesini "risk yönetimi" yaklaşımı ile savunuyorlardı.

Williams, söz konusu değerlendirmesinde, merkez bankalarının ekonominin düşüş döneminde, faizler düşük olduğu zaman daha agresif hareket etmeleri gerektiği yolunda uzun zamandır savunduğu görüşünü tekrar dile getirdi. Yatırımcılar bu değerlendirmeyi, New York Fed'in açıklığa kavuşturma amaçlı açıklamasına kadar, yarım puanlık bir faiz indiriminin masada olduğu şeklinde değerlendirdi.

Chicago'da Northern Trust Corp. baş ekonomisti Carl Tannenbaum, New York Fed'in bu açıklaması ile birlikte sağlam gelen ancak çok da muhteşem olmayan ABD ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamının, yarım puanlık faiz indirimi olasılığını "neredeyse sıfıra" düşürdüğünü kaydetti.

Bu veri, ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2.1 büyüdüğünü gösterdi. Bu veri ilk çeyrektekine göre daha yavaş bir büyümeyi gösterdi, ancak yüzde 1.8 olan beklentinin üzerindeydi.

Muhalefet belirginleşiyor

Merkez bankası gözlemcileri, bazı bölgesel Fed başkanlarının herhangi bir faiz indiriminin aleyhinde görüş bildireceğini görüyor. Bu grup, halihazırda FOMC toplantılarına bu yıl oy hakkına sahip iki üye olan Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'i içeriyor. Bu nedenle, oy kullanma hakkına sahip olmalarından dolayı, karara iki muhalefet olabilir. Bu toplantının tutanakları 21 Ağustos'ta açıklanacak ve bu tutanaklar Fed içindeki bölünmenin tam bir tablosunu ortaya koyabilir ve yetkililerin görüşlerinin detaylarını içerebilir.

Birkaç ekonomist, FOMC'nin toplantı sonrası açıklamada, gelen verileri izlemeyi ve "büyümeyi sürdürmek için uygun harekette bulunmayı" taahhüt ederek, Haziran ayındaki açıklamanın dilini tekrarlamasını bekliyor. Böyle bir söylem, Fed böyle bir hareketi taahhüt etmese bile, muhtemelen yatırımcıları Eylül ayında diğer bir faiz indirimini beklemeye yöneltecektir.

New York'ta Barclays Plc baş ABD ekonomisti Michael Gapen, "Niyet muhtemelen diğer bir 25 baz puanlık indirime gidilmesi olacak, ancak veriler nihayetinde daha fazlasının yapılmasına ilişkin istekliliği belirleyecek" dedi.

Powell ardından basın toplantısını faiz beklentilerini daha da  şekillendirmede kullanabilir. Diğer bir zorluk ise, bir dizi olumlu ekonomik veriye rağmen, FOMC'nin neden faiz indirimine gittiğini açıklamak olacak. Fed'in son toplantısından bu yana, ABD ve Çin tekrar ticaret konusunda müzakere masasına geri döndü ve ABD'de istihdam ve harcama verileri güçlü çıktı.

English, "Bu Powell için dolambaçlı bir durum," dedi ve "Haziran'dan bu yana, ekonomik veriler oldukça iyi" değerlendirmesinde bulundu.

Powell ayrıca, Trump'ın geçen hafta basın mensuplarına yaptığı açıklamada bu hareketi gözardı etmediğini açıklamasının ardından, Fed'in ABD hükümetinin ihracatı desteklemek için doları zayıflatmaya yönelik müdahalesine katılıp katılmayacağına ilişkin bir soru ile de karşı karşıya kalabilir.

Bilanço

Finans piyasaları ayrıca, Fed'in bilançosundaki menkul kıymetleri azaltmayı sonlandırmasına ilişkin işaretleri de izleyecek. Eylül sonunda sona ermesi programlanan  menkul kıymetleri azaltma süreci, uzun vadeli tahvil faizleri üzerindeki aşağı baskıyı ortadan kaldırmak için ılımlı bir şekilde politikayı sıkılaştırıyor.

Ekonomistler yetkililerin faiz indirimine gidildiği dönemde bu varlıkların azaltılmasını durdurmayı isteyip istemeyeceği konusunda bölünmüş durumda. Bazıları bu azaltmayı çabuk bir şekilde durdurmayı olası görürken, bazıları ise bunun para politikasının yönü konusundaki iletişimi basitleştireceğini kaydediyorlar.

Coronado, "Piyasalar her iki durumda da etkilenmeyecek, ancak eğer Fed menkul kıymetleri azaltmayı durdurursa bu daha açık bir mesaj olacak" dedi.