Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son dönemde zor günler geçiren Credit Suisse, planladığı revizyon çalışmalarında sona yaklaşırken yaklaşık 3 milyar İsviçre Frangı (3 milyar dolar) değerinde şirket tahvili geri alım ihalesi duyurdu.

Bankadan Cuma günü yapılan açıklamada, “İşlemler, genel borç kompozisyonumuzu yönetmeye ve faiz giderlerini optimize etmeye yönelik proaktif yaklaşımımızla tutarlılık gösteriyor ve mevcut piyasa koşullarında şirketin borç tahvillerini cazip seviyelerden geri almamıza olanak tanıyacak” ifadeleri kullanıldı.

Bankanın, varlık satışlarını ve piyasa çıkışlarını da içermesi muhtemel büyük bir stratejik revizyonun sonuçlarını duyurmasına haftalar kaldı.

Son günlerde banka hisselerinin rekor düşüşler sergileyerek yarısından fazla değer kaybetmesi de revizyon çalışmalarına öncelik ekledi. Yatırımcıların bankanın borcunu sigortalamak için ödemeleri gereken fiyat da son dönemde görülmemiş seviyelere yükselmişti.

Yatırımcılar, özellikle yatırım bankasının ağır kayıplara uğradığı bir dönemde, bankanın stratejisinin maliyetini nasıl karşılayacağı ve bunun sermaye gücü için ne anlama geleceği konusunda endişeli.

Credit Suisse, 30 Haziran'da yüzde 13,5'lik bir CET1 sermaye oranına sahipti; bu, uluslararası otoritelerin talep ettiği minimum yüzde 8'in ve İsviçre’nin şart koştuğu yüzde 10'luk oranın fazlasıyla üzerindeydi.

Öte yandan İsviçre hükümeti Mart ayından beri sistemle bağlantılı bankalara kamu likidite desteği sağlayacak yeni bir yasa üzerinde çalışıyor.

Yapılan duyuruya göre bankanın borç geri alım planı değeri sekiz euro veye sterlin olan borçlanma senetlerine ilişkin 1 milyar euroya kadar nakit ihale içerirken ve bankanın bundan ayrı olarak 12 dolar tutarındaki borç senetleri için toplam 2 milyar dolara kadar bir nakit geri alım ihalesini değerlendiriyor.