Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç hafta sonları sokağa çıkma yasağının olduğu dönemlerde zincir marketlerin kapatılması gerektiğini söyledi.

Büyük ölçekli market zincirlerinin haksız rekabete sebebiyet verdiğini söyleyen Özgenç, Ticaret Bakanlığı'na seslenerek zincir marketlerdeki satışı gerçekleştirilen tuhafiye, tekstil ve züccaciye ürünlerinin küçük esnafı mağdur ettiğini ve halkın hafta sonları bakkallardan alışveriş yapması adına market zincirlerinin kapanması gerektiğinin altını çizdi.

Özgenç, "Sahaya indiğinizde market zincirlerinin haksız rekabet ortamı oluşturduğunu görüyorsunuz. Marketler hafta sonu açık züccaciye ürünü satıyor ama yanındaki küçük esnaf kapalı. Bu durumda zincir markerler haksız rekabet ortamı oluşturmuş oluyor. Zaten pandemi döneminde gelirleri oldukça arttı. Bakkalları ve manavları bu kısır durumdan kurtarmak lazım. Buradan Ticaret Bakanlığına sesleniyoruz küçük esnafın bu mağduriyetine müdahale etsinler.” dedi.

TESK ve TOBB esnaflar konusunda suya sabuna dokunmuyor

Nurettin Özgenç esnafların bir standardı olmadığına vurgu yaparak TESK Başkanı Bendevi Palandöken’i de eleştirdi. Küçük esnafın taksiler ve eczaneler gibi bir standarda bağlanması ve kota olması gerektiğini belirten Özgenç, “Bir sektör moda oluyor, her yerde o sektörün kapasitesinin üzerinde dükkan açılıyor. Semtlerin nüfusuna ve yeterliliğine bakılmıyor. Taksi, dolmuş ve eczane gibi sektörlerde kota varsa bu tüm esnaf için geçerli olsun istiyoruz. Semtlerin ilçelerin veya illerin nüfus oranlarına göre işletmeler tahsis edilmeli. Bu konuda standart getirmek hem esnafı korur hem de ekonomiyi düzene sokar. Biz bu noktada TESK’i de ve TOBB’u da eleştiriyoruz. Kendileri bu dönemde daha çok sesini çıkarmalı. Laf olsun diye değil söz olsun diye değil esnafın temsilcisiysen bu konuları dile getirmen lazım. Ben isterdim ki kota konusunu TESK ifade etsin.” açıklamalarında bulundu.

KOBİ kredilerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Necmettin Özgenç, “KOBİ kredileri 40-50 bin TL’ye kadar olan esnaf desteğiydi. Esnaf aldığı desteği gitti mal sahibine verdi. Kendi geçimini sağladı. Kira desteği şuanda da veriliyor biz bunu görmezden gelmiyoruz. Ama alınan krediler borçlar ödendiği için çok da işlevsel bir destek olmadı. Ama yine de küçük bir destek olması bile sektör için can suyu oldu. Kredi Garanti Fonu kefareti ile verilen destekler de oldu. Ancak KOBİ'ler ve esnaf bankalara gittiğinde prosedürlere takılıyor. Bu prosedürler evet önemli ama en ufak bir olayda kredi alamazsınız deniyor. Öte yandan esnaftan kefaret isteniyor. Yani bir esnaf kredi almak için kefil göstermesi gerekiyor. Bu pandemi sürecinde kimse kimseye kefil olmaz. Bu sorunlara ilişkin çözüm bekliyoruz.“ dedi.