Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de enflasyonun beklenenden hızlı ve kontrolsüz şekilde yükselişe geçebileceği endişelerine karşın teşvik paketi iyimserliği, dünya genelinde devam eden Kovid-19 aşılama süreci ile vakaların düşmeye başlamasının etkisiyle küresel Borsalar pozitif fiyatlamalara sahne oldu.

Aralıksız 5 günlük yükseliş serisini sonlandıran S&P 500 endeksi, vadeli işlemlerde toparlanma kaydetti. Asya’da borsaların yükselişine Hong Kong Hang Seng ile Çin CSI 300 öncülük etti.

Allianz Global Investors yatırım stratejisti Mona Mahajan, Bloomberg TV yayınında, “Öyle gözüküyor ki şu anda piyasalardaki hikaye yeni başlıyor ve momentum oluşuyor. Bu hikaye de ekonomilerin yeniden açılmasını, aşıları ve vakalardaki aşağı yönlü trendi kapsıyor. Teşvik görüşmeleri ile Fed’in hazır bekliyor olması da bunu destekliyor” değerlendirmesini yaptı.

Tesla’nın 1,5 milyar dolarlık yatırım açıklamasıyla rekor kıran Bitcoin rekordan dönse de 46 bin doların üzerinde işlem gördü.

ABD'de enflasyon beklentileri

Tahvil yatırımcılarının ABD’nin gelecekteki enflasyonuna yönelik beklentilerinin 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından Fed’den ilk değerlendirme Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’dan geldi. Bloomberg TV yayınına katılan Kaplan, ekonominin toparlanması sürecinde enflasyonda geçici bir hızlanmanın kendisini şaşırtmayacağını, Fed’in bu süreci yakından izleyeceğini söyledi. Kaplan, “İşsizlikte büyük iyileşme göreceğiz ve enflasyona ait döngüsel elementlerin artması şaşırtıcı olmaz. Ama bunların kalıcı olacağını düşünmüyorum” dedi.

Bunun yanında bazı yatırımcılar Kaplan'dan farklı bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirtti. Bank of New York Mellon Corp. Strateji Direktörü Daniel Tenengauzer, enflasyonun Fed’in öngördüğünden daha fazla ısınması durumunda, başka piyasalara da sıçrayan bir tahvil satışının tetiklenebileceğini ve Fed’in getiri eğrisi kontrolünü devreye almak durumunda kalabileceğini öngördü.

Biden teşvik paketinde hızlı çözüm arıyor

ABD Başkanı Joe Biden Kovid-19 salgınının etkilerine yönelik 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketini görüşmek üzere ülkenin önde gelen şirketlerinin üst yöneticileriyle buluştu.

ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan Chase'in Üst Yöneticisi Jamie Dimon, perakende zinciri Walmart'ın Üst Yöneticisi Doug McMillon, giyim mağazası Gap'in Üst Yöneticisi Sonia Syngal, Lowe's Üst Yöneticisi Marvin Ellison ve ABD Ticaret Odası Başkanı Tom Donohue, toplantıya katılan iş insanları arasında yer aldı.

Biden, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, ABD'nin önde gelen iş insanlarını ekonominin durumu ve kurtarma paketi hakkında görüşmek için davet ettiğini belirtti.

Altyapı yatırımları ve asgari ücreti de ele alacaklarını belirten Biden, iş insanlarının düşüncülerini merak ettiğini, ekonomik kurtarma paketi konusunda Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçilerle ortak zemini bulduklarını bu nedenle iyimser olduğunu sözlerine ekledi.