Advertisement

(15:00'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin azalan gerilimden ziyade Washington'ea derinleşen siyasi sıkıntılara çevirmesi ile birlikte gerilerken, Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri sert düştü. Dolar yükseldi ve petrol değer kaybetti.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratları, traderların ABD Başkanı Donald Trump aleyhine yürütülen azil soruşturmasına ilişkin gelişmeleri izlemeleri ve Çin'in ABD'den daha fazla domuz eti satın almaya hazırlandığı yolundaki Bloomberg haberinden fazla olumlu etkilenmemeleri ile birlikte New York'ta bugün düşüşlerin süreceğini işaret ediyor. Stoxx Europe 600 Endeksi son altı haftanın en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Electricite de France SA, İngiltere'de inşa edeceği iki nükleer reaktöre ilişkin ekstra maliyetler açıklaması ve inşaatın geciktirilebileceğini duyurmasının ardından endekste en fazla kaybeden hisse oldu. Asya'da gösterge endeksler geri çekildi ve Hong Kong, Güney Kore, anakara Çin ve Hndistan'da gösterge endeksler yüzde 1'in üzerinde düştü.

Ham petrol vadelileri, Saudi Aramco'nun bu ay düzenlenen drone saldırısı sonrası azalan üretimini eski haline getirme konusunda programın ilerisinde olduğunu açıklamasının ardından düştü. Dolar göstergesi Temmuz ayından bu yana en büyük günlük yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanırken, yen değer kaybetti ve ABD Hazine tahvilleri istikrar kazandı.

Piyasalar, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki korumacılık mücadelesinde görülen iniş, çıkış ve dönüşlerden dolayı sert hareketlere sahne oluyor. Bu yıl tahvillerde görülen güçlü ralli, geri çekilmenin ardından tekrar başlarken, ABD hisse senetleri rekor zirvenin oldukça yakınında. Washington'da aniden artan siyasi risk, ekonomik işaretlerin küresel olarak kötüleştiği bir ortamda geldi ve merkez bankalarının büyümeyi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin tahminlerde bulunmaya çalışan yatırımcıların işlerini daha karmaşık hale getirdi.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Yüksek Mahkeme'nin Parlamento'yu askıya almakla yasayı çiğnediği kararını vermesinin ardından ülkeye geri dönmesi sonrası Salı günkü kazancını tersine çevirdi. Japonya'da, beş yıl vadeli tahvillerin faizi, Japonya Merkez Bankası Guvernörü Haruhiko Kuroda'nın Ekim ayında faizin düşürüleceği spekülasyonunu güçlendirici yöndeki yorumlarının ardından rekor seviyeye düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Chicago Fed Başkanı Charles Evans Çarşamba günü Illinois'de ekonomik görünüm ve para politikası hakkında konuşacak.
*Tayland'da para politikası kararı Çarşamba ve Filipinler'de ise Perşembe günü açıklanacak.
*Fed'in enflasyonu izlemede tercih ettiği gösterge olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi Cuma günü açıklanacak ve bu verinin yüzde 1.8 artış göstermesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Standrd & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:23'te yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.4 düştü.
*İsviçre'de SMI Endeksi yüzde 1.5 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1.2408 seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.0993 seviyesini geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 kayıpla 107.33 seviyesini düştü.
*İsveç krounu euro karşısında yüzde 0.2 düşerek 10.6792 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 1.64'e geriledi.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan gerileyerek yüzde 1.60'a düştü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan kayıpla yüzde 0.513 seviyesine indi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek eksi yüzde 0.255 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.5 değer kaybederek varil başına 56.45 dolara düştü.
*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.6 düşerek 78.86 seviyesine geriledi.

(15:00'te güncellendi)