Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

  • ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 2022'den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, bugün Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE verisi açıklanacak.

Giriş: 05 Aralık 2025, Cuma 08:49
Güncelleme: 05 Aralık 2025, Cuma 08:49

ABD’de hisse senedi piyasasını tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştıran ralli, önümüzdeki haftaki Fed kararından önce ivme kazanmakta zorlandı.

Haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 2022’den bu yana en düşük seviyede açıklanmasının ardından ABD hazine tahvilleri düşüşe geçti ve getiriler tüm vadelerde 3-5 baz puan arasında yükseldi.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,10’a yakın bir seviyeden kapandı. S&P 500 neredeyse hiç hareket etmedi. Bloomberg News’in yöneticilerin Metaverse grubu için bütçe kesintileri düşündüğünü bildirmesiyle Meta hissesi yüzde 3’ten fazla yükseldi. Nasdaq 100 yüzde 0,1 düştü. Forex.com’dan Fawad Razaqzada, “Piyasaları meşgul eden temel soru, Fed’in önümüzdeki hafta yapacağı olası faiz indiriminin, bir Noel rallisini tetikleyip tetiklemeyeceği. Şu an için, S&P 500 tahmini, daha fazla tereddüt olsa da, ihtiyatlı bir şekilde olumlu olmaya devam ediyor” dedi. Fundstrat Global Advisors’tan Mark Newton da aralık ayının ilk iki haftasındaki seyirin, ayın sonuna göre çok daha dalgalı olabileceğini öngördü.

Gözler ABD’de açıklanacak çekirdek PCE verilerine çevirilirken, vadeli endeksler yatay. MSCI Tüm Ülkeler Endeksi son iki hafta içinde kısmen teknoloji şirketlerinin değerlemelerine ilişkin endişelerin azalması ve kısmen de Fed’in önümüzdeki hafta faiz indirimi yapacağına dair beklentilerle toparlanarak Ekim ayı sonlarında ulaşılan rekor kapanış seviyesine sadece yüzde 1 uzaklıkta.

Ancak piyasalardaki hareketler, risk algısının hâlâ kırılgan olduğuna işaret ediyor. Pepperstone Group stratejisti Dilin Wu, “Yatırımcılar, önemli veri öncesinde riskli pozisyonları bilinçli olarak azaltıyorlar. Olasılık yüksek olsa da, PCE hala piyasanın zamanlamasını ve faiz indirimleri yolundaki güveni değiştirebilecek güce sahip” dedi. Asya hisse senetleri, teknoloji hisseleri ve tahviller üzerinde baskı yaratan Wall Street’teki durgun seyrin ardından düşüşte. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,5 ekside. Japon endeksleri, önceki seansta güçlü bir yükselişin ardından bölgedeki kayıplara öncülük etti. Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrediyor.

Bitcoin 93 bin doların altında işlem gördü, gümüş yükselirken altın düştü. Yatırımcılar Ukrayna’da ateşkes olasılığını ve küresel arzın artacağına dair işaretleri değerlendirirken, petrol iki gün üst üste yükselişini sürdürdü.