Advertisement

Asya hisse senetleri, Wall Street'te hızlı yükseliş endişesinin tetiklediği satış dalgasının ardından Cuma günkü işlemlerde kayıplarını azalttı.

Japonya hisse senetleri ilk işlemlerde yüzde 3 düşmesinin ardından kayıplarını yüzde 1 civarına indirdi. Avustralya ve Güney Kore'de de satış hız kesti. Şanghay Borsası hafifçe geriledi. Hong Kong daha sert düştü. ABD hisse vadelileri, S&P 500 Endeksi'nin Perşembe günü yüzde 6'dan fazla düşmesinin ardından yüzde 1'den fazla tırmandı. ABD hisseleri 12 haftanın en sert düşüşünü yaptı. Endekste sadece bir şirket günü yükselişle kapattı. ABD Hazine tahvillerinin faizleri bu haftanın ilk kazancına yöneldi. Dolar önceki seanstaki kazancını korudu. Ham petrol haftalık kaybını artırdı.

ABD'de geçen haftalarda yükselen hava yolu şirketleri ve seyahat hisseleri Perşembe günü satış dalgasından en fazla etkilenenler oldu. Önde gelen finans şirketlerinin yer aldığı KWB Bank Endeksi yüzde 9 düştü. Enerji üreticileri petroldeki düşüşe katıldı.

Hisse senetlerindeki satışın önemli bir kısmı son rallideki heyecanlı yükselişten kaynaklı olsa da, pandemide ikinci dalganın yaşanabileceğine ilişkin sinyallerin artması algıyı olumsuz etkiledi. ABD'nin en büyük dördüncü şehri Houston vakaların yeniden artışına hazırlanıyor. Buna karşın ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, vaka sayısında yeni bir sıçrama olsa bile ülke ekonomisinin kapatılmaması gerektiğini söyledi.

State Street Global Advisors küresel CIO'su Lori Heinel, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta "İkinci dalga endişeleri kesinlikle olacak. Bu nedenle piyasanın bundan endişe duyması doğru. Aynı zamanda dipten inanılmaz bir yükseliş gördük. Dolayısıyla yatırımcıların kar realizasyonu arıyor olabileceği fikri, kesinlikle satışa neden olan şey." dedi.

Tüm ABD'de 2 milyondan fazla kişi enfekte durumda. Vaka sayılarındaki artış uzmanlar arasında endişelerin artmasına neden oluyor. Bu hafta başında ise tüm vaka artışı yüzde 1'in altında Mart'tan beri en düşük seviyedeydi. Ham petrol gerileyerek Nisan'dan beri ilk haftalık düşüşüne yöneldi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi Tokyo saatiyle 13:13'te yüzde 1.2 yükseldi. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 5.9 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.2 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.8 çekildi.
Kospi Endeksi yüzde 2.4 düştü.
Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Perşembe günü yüzde 1.2 yükselmesinin ardından yüzde 0.1 yükseldi.
Yen dolar karşısında 106.16'da fazla değişmedi.
Offshore yuan 7.0806'da yatay seyretti.
Euro/Dolar paritesi 1.1293'te fazla değişmedi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Perşembe günü 6 baz puan azalmasının ardından yüzde 0.60 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yaklaşık 2 bp düşüşle yüzde 0.90'a geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1.5 düşüşle 35.78 dolar oldu.
Altının onsu 1.727 dolara indi.