Advertisement

Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde yükselerek, yıla yıkıcı bir başlangıç yapmalarının ardından gelen sıçrama ile birlikte 2009'dan bu yana en iyi çeyreğini kaydetmeye hazırlanıyorlar. Toparlanma iyimserliği ABD'de koronavirüs vakalarındaki artışa ilişkin endişeleri gölgede bırakıyor.

Japonya, Avustralya ve Güney Kore'de gösterge endeksler yüzde 1'den fazla yükseldi. Hong Kong'da kazançlar, Trump yönetiminin Çin'in yeni ulusal güvenlik yasası nedeniyle şehire yönelik bazı ticari menfaatleri askıya almasının ardından daha sınırlı kaldı. S&P 500 Endeks vadelileri, dayanak endeksin pozitif gelen ABD konut satışları verisinin etkisiyle Haziran kaybını silmesinin ardından yükseldi. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi. Petrol geri çekildi.

Yatırımcılar vaka artışı karşısında ekonomik verilerdeki iyileşmeyi değerlendiriyor. Beklenenden güçlü gelen ABD askıda konut satışları verisinin ardından Çin'de Salı günü açıklanan satın alma yöneticileri endeksi (PMI), hem imalat hem de hizmet sektörü için iyileşmeyi işaret etti.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, 2008'den beri görülen ne kötü çeyreğin hemen ardından bu çeyrekte yüzde 18 artarak 11 yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Bununla birlikte virüsten kaynaklı can kaybı 500 bini aştı ve vaka sayısının 10 milyonu geçtiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) henüz en kötüsünün yaşanmadığı konusunda uyardı.

Fundstrat Global Advisors kurucu ortağı ve araştırma biriminin yöneticisi Tom Lee, "Koronavirüsün ne yöne gittiği net değil. Ancak aynı zamanda çeyrek sonunda olduğumuzdan dolayı biraz yeniden yeniden dengelenme olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle herhangi bir zayıflığın uzun soluklu olmadığını düşünenler tarafında sayılırım. Bence Temmuz hisse senetleri için güçlü bir ay olacak." dedi.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, açıklamasında ihracat lisans istisnaları da dahil olmak üzere Hong Kong'a Çin'e göre tercihli muamele edilmesini sağlayan regülasyonların askıya alındığını söyledi. Ross, Çin'in Hong Kong ile ilgili yeni güvenlik önlemleri uygulamasını ve ABD teknolojisine ilişkin riskleri işaret etti. Now TV'nin haberine göre Çin'de en üst yasama organı Hong Kong'un ulusal güvenlik yasasını oy birliğiyle geçirdi.

- Fed Başkanı Jerome Powell ile ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Salı günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi öncesinde konuşacak.
- ABD'de aylık istihdam raporu Perşembe günü yayınlanacak.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:03'te yüzde 0.2 yükseldi. Dayanak endeks yüzde 1.5 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri ertelenmiş bir başlangıcın ardından yüzde 0.3 arttı. (Euro Stoxx 50 vadelilerinde işlemler birkaç saat ertelendi)
Topix Endeksi yüzde 1.2 arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.4 tırmandı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.8 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 arttı.

Döviz

Yen dolar karşısında 107.72'de fazla değişmedi.
Offshore yuan 7.0654'ten alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1238 oldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.63'te sabit kaldı.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 0.88'de tutundu.

Emtia

WTI petrol yüzde 3 yükselmesinin ardından yüzde 0.7 düşüşle varili 39.42 dolara geriledi.
Altının onsu 1,771.37 dolarda yatay seyretti.