Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Delta varyantına yönelik endişeler, Çin’den gelen haberler, İngiltere’nin Nvidia Corp.’un Arm Ltd.’yi satın almasına yönelik $40 milyarlık işlemi bloke etmeyi değerlendirdiği yönündeki haberler, New York’ta restoran ve spor salonlarına girişlerde aşı zorunluluğu getirilmesi gibi gelişmeler Salı günü hisse senedi endeksleri üzerinde baskı yarattı. Ancak buna karşın açıklanan güçlü bilançolar rüzgarı tersine çevirdi.

Açıkladıkları ikinci çeyrek bilançolar sonrası değer kazanan Ralph Lauren Corp., Gartner Inc. ve Under Armour Inc. hisseleri S&P 500’ü rekora taşıdı.

S&P 500 yüzde 0,80, Nasdaq 100 yüzde 0,65 artıda kapandı. Salı günü yükselen ham petrol fiyatları enerji hisselerini desteklerken, BP’nin rakipleri gibi temettü ve hisse geri alımlarını artırma kararı alması ile enerji hisseleri Stoxx Europe 600’u rekor seviyeye taşıdı.

Asya Borsaları bu sabah virüs endişelerinin baskıladığı Japon Nikkei dışında yükseldi.

Çin’de devlet medyasında online oyunlara yönelik çıkan haberler sonrası bir ara ABD’de yüzde 7’den fazla, Hong Kong’da yüzde 11’e kadar düşen Tencent Holdings hissesi öncülüğünde değer kaybeden Çin borsası ise haberlerin kaldırılması sonrası yükselişte.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,18’e yükselirken, Bloomberg Dolar Endeksi zayıf seyrini sürdürüyor.

İlgili haberler

Sürü bağışıklığı eşiği yükseltildi

Küresel koronavirüs vaka sayısı 199,4 milyon, can kayıpları da 4,24 milyona çıkarken, dünya genelinde şu ana kadar 4,21 milyar doz aşı uygulandı.

Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (IDSA), sürü bağışıklığının sağlanması için ulaşılması gereken aşılama veya hastalığı geçirip iyileşme oranının delta varyantı nedeniyle yüzde 80’in oldukça üzerine çıktığını ve bu eşiğin yüzde 90’a çıkma ihtimali bulunduğunu açıkladı. Sürü bağışıklığının sağlanabilmesi için daha önce ifade edilen tahminler yüzde 60-70 civarındaydı.

IDSA’nın salı günkü brifinginde konuşan Alabama Üniversitesi Öğretim Görevlisi Richard Franco, “Delta varyantının orijinal virüsten çok daha tehlikeli olduğu giderek daha açık hale geliyor” dedi. ABD’de son bir hafta içinde açıklanan yeni Kovid-19 vakalarının yaklaşık üçte biri Florida ve Texas’ta görülürken, ABD Başkanı Joe Biden bu eyaletlerin Cumhuriyetçi valilerini, yeterli önlem aldıkları gerekçesiyle eleştirdi.

New York şehrinde kapalı restoranlar ile spor salonlarına girişlerde aşı olunduğuna dair kanıt istenecek. Tayland’da rekor sayıda vaka ve can kaybı açıklandı.

Fed yetkililerinden iyimser açıklamalar

ABD’de Temmuz ayı tarımdışı istihdam ve işsizlik oranı verileri öncesi bazı Fed yetkililerinden pandemi nedeniyle işinden olanlara yönelik iyimser açıklamalar geldi.

Fed Guvernörü Michelle Bowman, hala milyonlarca Amerikalının işsiz olduğunu belirtti ancak istihdam imkanlarının ve fırsatların arttığına işaret etti. “Son dönemde istihdamda yaşanan artış cesaret verici seviyelerde olsa da istihdam hala eski seviyelerinin oldukça altında. Haziranda istihdam edilenlerin sayısı Şubat 2020’ye kıyasla 6,8 milyon daha azdı” diyen Bowman, “Son dönemdeki pozitif ivmenin artarak devam edeceği konusunda umutluyum” dedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de benzer şekilde şu anda işsiz olan yaklaşık 10 milyon ABD vatandaşının yeniden istihdam edilmeyeceğini düşünmek için hiçbir neden olmadığını söyledi.

Diğer taraftan St. Louis Fed Başkanı James Bullard Reuters’a yaptığı değerlendirmede, Fed’in daha hızlı değişimler ile daha sık şoklarla mücadele etmesini gerektirecek yeni bir rejimin başlıyor olabileceğini belirtti. Bullard, koronavirüs pandemisinin ABD ekonomisini büyümenin güçlendiği ve üretkenliğin arttığı ama aynı zamanda faiz oranlarının arttığı ve enflasyonun hızlandığı bir döneme soktuğu görüşünü aktardı.