Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de S&P 500 endeksi geçen hafta 2001’den bu yana en uzun düşüş serisi olan aralıksız 7. haftalık düşüşüne imza attı.

Bununla birlikte gün içinde bir ara Ocak ayındaki zirve seviyesinden yüzde 20 düşerek ayı piyasasına göz kırpsa da kapanışta kayıplarının büyük bölümünü geri verdi ve yatay kapandı. Bu sabah ABD vadeli endeksleri yüzde 1 civarı yükselişlerle işlem görüyor. Asya endeksleri ise karışık. Yaşanan ayrışmada Çin teknoloji hisselerine geçen satışlar ile Pekin’de rekor sayıda Kovid vakasının açıklanması etkili oldu.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,33 düşerken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi 4 baz puan artışla yüzde 2,82’de.

Bu hafta yurt içinde Merkez Bankası’nın faiz kararı, yurt dışında da Fed tutanakları ile ABD büyüme verisi açıklanacak. Bugün ise reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, piyasa katılımcıları anketi, turist girişleri, Hazine ihaleleri ve konut fiyat endeksi açıklanacak. Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantıları İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleştirilecek.

Gelişen ülkelerde alım fırsatı mı?

Gelişmekte olan piyasa (EM) hisseleri son 17 yıldaki ortalama değerlemelerinin altına inerken, yerel para birimi cinsi tahvil getirileri 2008 krizinden bu yana görülmemiş aralıklara yükseldi. MSCI Inc. tarafından izlenen 24 ülkedeki hisselerin toplam özkaynak değerleri 2021’in başlarındaki zirveden bu yana 4 trilyon dolar düşerken, dolar ve yerel para birimi cinsi tahvillere yönelik Bloomberg göstergeleri en yüksek seviyelerinden 500 milyar dolar düşüş kaydetti. Çin ekonomisinin daha da yavaşlaması ve Fed’in daha da şahinleşmesi gibi senaryolarda satış dalgasının derinleşmesi beklense de, 15 aylık bir sermaye çıkışının ve 5 trilyon dolarlık satış dalgasının ardından bazı yatırımcılar alım fırsatlarının oluşmaya başladığını düşünüyor.

Fidelity International Fon Yöneticisi Paul Greer, “Gelişmekte olan piyasa varlık sınıfındaki satım pozisyonlarımızı azalttık” dedi. Greer EM’lerde makroekonomik temeller hala problemli olsa da değerlemeler ile teknik tablonun olumlu gözüktüğüne değindi. Australia & New Zealand Banking Group Kıdemli Stratejisti Jennifer Kusuma, “Panik satışlarının geride kaldığını söyleyebiliriz. Piyasada şu anda oynaklıktan az etkilenmiş yatırımcılara yönelik taktiksel pozisyonlanma için makul giriş seviyeleri söz konusu” dedi. Aberdeen Asset Management’ten Edwin Gutierrez de şu anda EM’lere yönelik nötr pozisyonlarını koruduklarını, ancak yıl sonunda enflasyonda tepe seviyelerin görülmesinin ardından alıma geçebileceklerini belirtti.