Advertisement

(13:20'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri Cuma günü, merkez bankaları toplantılarından dolayı oldukça yoğun geçen haftanın sonunun yaklaşması ve dikkatlerin muhtemelen tekrar ticaret savaşına çevrilecek olması ile birlikte ivme kazanmakta zorluk çekti. Sterlin erken saatlerdeki kazancının bir kısmını geri verdi.

ABD'nin 3 temel endeks vadeli kontratları, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin Perşembe günü rekor zirvenin sadece yüzde 1 uzağında kapanmasının ardından hafifçe yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi perakende sektörü öncülüğünde yükseldi, ancak ülke endeksleri karışık ya da bant seyri gösterdi. Sterlin, İrlanda hükümetinin Brexit müzakerelerinde hızlı bir anlaşma olma umutlarını azaltmasının ardından kazancının bi rkısmını geri verdi.

ABD'nin gösterge Hazine tahvilleri yükselişini beşinci güne taşırken, yuan Çin Merkez Bankası'nın Hong Kong'da bono satarak fon çekeceğini duyurmasının ardından değer kazandı. Petrol fiyatalrı, Orta Doğu2da tansiyonun halen yüksek olması ile birlikte yükseldi.

Bu hafta bir dizi merkez bankası toplantısının ardından, ABD ve Çin'in görüşmelere hazırlanması ile birlikte,  yatırımcılar dikkatlerini tekrar ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin görünümüne çevirmeye hazırlanıyor. Fed, Çarşamba günkü toplantısında borçlanma maliyetlerini bu yıl ikinci kez düşürürken, tüm dünyada önemli merkez bankaları küresel büyüme için sorun yaratan korumacı ticaret politikalarının olumsuz etkilerini giderme yönünde adımlar atıyor.

Edward Jones'un yatırım stratejisti Kate Warne, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Hisse senetleri yükselmeye devam ediyorlar, zira güçlü temel göstergelerden destek buluyorlar, ancak önümüzdeki dönemde volatilite artacak," dedi ve "Sisteme çok daha fazla para politikası teşviği gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, Asya hisse senetleri, hükümetin kurumlar vergisini düşürmesinin ardından hisse senetlerinin güçlü yükselişler gösterdiği Hindistan hariç, Asya hisse senetleri hacimsiz işlemlerde ılımlı yükselişler gerçekelştirdi. Hong Kong hisseleri hafifçe gerilerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, hükümetin banka kredileri için referans faizizi düşürmesinin yatırımcıları fazla etkilememesinin ardından sadece yüzde 0.2 yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

Bu Cuma, ABD piyasaları için "quadruple witching" günü. Bu gün, endeks ve hisse senetlerinde vadeli ve opsiyonlarda çeyrek dönemlik vade sonları çakışıyor ve bu dönemde volatilite ve işlemler artıyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:15'te yüzde 0.1 yukarıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*Euro dolar krşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1047 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.254 seviyesine yükseldi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 107.92 seviyesine tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 1.77 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi yüzde 0.51 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.646 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,505.54 dolara çıktı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 kazançla varil başına 58.46 dolara yükseldi.

(13:20'de güncellendi)