Advertisement

(16:00'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, bankalardaki sıçrama ve şirketlerin pandemi sırasında işlerinde iyileşme olduğuna ilişkin duyuruları ile birlikte son üç haftanın en büyük sıçramasını gerçekleştirdi. ABD endeks vadeli kontratları ralli yaparken, dolar zayıfladı.

Uber Technologies Inc., İngiltere'de mahkemenin şirketin Londra'da faaliyet göstermesinin uygun olduğu yolundaki kararının ardından, açılış öncesi işlemlerde, sert yükseldi. HSBC Holdings Plc, Londra'daki işlemlerde, en büyük hissedarının bankanın tekrar temettü ödemeye döneceği beklentisi ile payını artırmasının ardından yüzde 9 değer kazandı.

ArcelorMittal SA, Cleveland-Cliffs Inc.'nin şirketin ABD'deki faaliyetlerini satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yükseldi. Otomobil üreticileri, Nissan Motor Co.'nun 2021 yılında kâra geçmeyi beklediklerini açıklamasının ardından değer kazandı. Diageo Plc, bar ve restoranların yeniden açılması ile birlikte işlerinin iyileşmesini beklediklerini açıklaması sonrası yükseldi.

ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri, yatırımcıların güvenli liman varlıklarını azaltması ile birlikte düştü. Sterlin, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin, Brexit görüşmeleri için önemli bir haftanın başlaması ile birlikte iyileşme sağlayabilecekleri umudu ile güçlendi.

Europe Stoxx 600 Endeksi'ndeki yükseliş geniş tabanlıydı ve bu durum, Avrupa hisse senetleri göstergesinin Haziran ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdiği geçen haftanın ardından piyasaya iyimserliğin geri döndüğünü işaret ediyor.

BlueBay Asset Management baş yatırım yetkilisi Mark Dowding, "Çok fazla düşüş beklentisinde olmak zor," dedi ve "2021 yılına baktığımızda, büyüme daha güçlü olmalı, politika ilave mali harcamalardan dolayı dolayı destekleyici konumunu sürdürecek. Aşının da geliştirilmesi bekleniyor ve gelecek yılın ortalarında normale dönmeye yaklaşılır" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'den gelen güçlü veriler de yatırımcıların beklentilerini güçlendirdi. Haftasonu açıklanan veriler, Çin'de sanayi şirketlerinin kârlarının Ağustos'ta artışını üst üste dördüncü aya taşıdığını gösterdi.

Nordea Investment Funds makro stratejisti Sebastien Galy, "Devasa miktarda likidite var ve bunlar Çin öncülüğü ve diğerlerinin takip etmesiyle küresel ekonomiyi desteklemeye devam edecek," dedi ve "Düşüşlerde alım yapmaya devam etme görüşündeyiz" değerlendirmesinde bulundu.Küresel hisse senetleri halen, yatırımcıların aşırı ısınmış teknoloji hisselerini satmaları ve koronavirüs salgınının daha da yayılacağı korkularının hava yolları ve perakendecilerde düşüşlere yol açması ile birlikte Mart ayından bu yana ilk aylık kaybını gerçekleştirme yolunda.

Pekin ile Washington arasındaki gerilim devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın TikTok yasağı federal mahkeme tarafından geçici olarak durduruldu ve bu karar, Çinli bir şirketin sahip olduğu popüler bir uygulamanın ulusal güvenlik için risk oluşturduğunu savunan ABD hükümeti için bir darbe oldu. Çin'in en büyük çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp., ABD'nin ihracat kısıtlamaları getirmesinin ardından, Hong Kong'daki işlemlerde dört ayın en düşük seviyesine indi.

Gelişen piyasalarda, Türk Lirası ve Rus rublesi, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmanın bu paralar için iştahı azaltmasının ardından değer kaybetti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere ve AB arasında Brexit sonrası anlaşma için son görüşme turları Pazartesi günü Brüksel'de başlıyor.

*ABD'de Salı günü Başkan Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden arasındaki ilk başkanlık tartışma oturumu gerçekleştririlecek.

*Çin'in satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri Çarşamba günü açıklanacak ve bu verilerin Eylül ayında imalat sektörünün hafifçe iyileştiğini ve imalat dışı sektörün ,se ılımlı seyrerttiğini göstermesi bekleniyor.

*Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) Çarşamba günü ham petrol stok raporunu açıklayacak.

*ABD'de Eylül ayı tarım dışı istihdam verileri Cuma günü açıklanacak ve bu Kasım başkanlık seçimleri öncesi son tarım dışı istihdam verileri olacak.

Piyasalarda Son Durum

Hisse Senetleri

*Standard & Poo's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:53'te yüzde 1.5 yukarıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.2 tırmandı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.1671 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 1 değer kazanarak 1.2872 seviyesine tırmandı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 105.46 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi birbaz puan yükselerek yüzde 0.66 seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi yüzde 0.52 seviyesine ulaştı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 0.21 seviyesine geldi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 yükselerek va,il başına 40.48 doalra tırmandı.

*Altın yüzde 0.4 yüskselerek ons başına 1,868.84 dolara ulaştı.