Advertisement

(14:45'te güncellendi)

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin arttığı bir ortamda, yatırımcıların üç hafta süren küresel düşüşü hazmetmeleri ile birlikte, Asya seansındaki karışık seyrin ardından yükseldi. Avrupa Birliği ülkelerinin tahvilleri, bölgesel seçimlerde ana akım partilerin popülist partiler karşısında zeminlerini korumasının ardından değer kazandı.

Euro Stoxx 600 Endeksi, Fiat Chrysler'in Fransız Renault ile birleşme teklifinin ve buna bağlı olarak da her iki şirketin hisselerine gelen alımların desteği ile yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları yatay bir seyir izledi. Asya'da, Çin'de işlem gören hisse senetleri ralli yaparken, Japonya hisseleri yükseldi ve Hong Kong hisse senetleri fazla değişmedi. Yuan, Çin'de kıdemli ekonomistlerden birinin, yuanda kısa pozisyon açan spekülatörlerin kaçınılmaz bir şekilde büyük zarara uğrayacağını söylemesinin ardından güç kazandı. Yen, ABD ve Japonya'nın bir ticaret anlaşması üzerinde görüşmesi ile birlikte düştü. Euro Cuma günkü kazançlarının büyük kısmını korurken, dolar önemli para birimlerinden oluşan sepet karşısında değer kazandı.

İngiltere ve ABD piyasalarının tatil dolayısıyla kapalı olması nedeniyle işlem hacimleri normalin altında kalabilir.

Yatırımcılar, ticaret anlaşmazlıkları ve karışık gelen ekonomik verilerin küresel hisse senetlerini 2019 yılının ilk aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneltmesinin ardından istikrar işaretleri arıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Tokyo ziyareti sırasında, ABD ile Japonya'nın, bir anlaşmanın ancak Temmuz ayında Japonya seçimlerinin ardından gelebilecek olmasına karşın, ticaret müzakerelerinde "büyük ilerleme" sağlamakta olduğunu belirtti. Aynı zamanda, Trump, Amerika'nın Çin ile bir ticaret anlaşması yapmaya hazır olmadığını da söyledi.

UBS Global Wealth Management baş ekonomisti  Paul Donovan, "ABD ile Çin arasında erken bir ticaret anlaşması için çok fazla spekülasyon vardı," dedi ve "Şimdi sorun şu; bireysel anlaşmalar faydalıyken, ticaret vergileri tarafından yaratılan genel belirsizlik ekonomik hasar yaratıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Brent petrolü vadelileri dalgalı bir seyir izledi. Demir cevheri, deniz yoluyla taşımalı piyasada küresel darlık olacağı endişesi ile rallisine devam etti. Ve Bitcoin, bu ay yaklaşık yüzde 70 yükselmesinin ardından son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Facebook, Google, Apple, Amazon, Microsoft ve Twitter'dan üst düzey yetkililer kanada Parlamentosu Uluslararası Büyük Komite'ye büyük veri, yanlış haber ve mahremiyet ile ilgili ifade verecekler.
*Çin Cuma günü Mayıs ayı ekonomik performansa ilişkin ilk verisini açıklayacak. Ekonomistler, ABD ile kötüleşen ticaret savaşı ortamında, resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin 49.9 ile daralma bölgesinde çıkmasını bekliyor.
*Cuma günü açıklanacak olan Fed'in tercih ettiği çekirdek enflasyon göstergesinin artış göstermesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Euro Stoxx 600 Endeksi Londra saati ile 11:59'da yüzde 0.4 yukarıdaydı.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 geriledi.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak 987.86 seviyesine ulaştı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 1,204.52 seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1192 seviyesine geriledi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 1.2685 seviyesine indi.
*Onshore yuan dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 6.9 seviyesine çıktı.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek eksi yüzde 0.13 ile yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesine indi.
*Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.271 ile iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.572 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Brent petrolü yüzde 0.5 yükselerek varil başına 69.03 dolara çıktı.
*Demir cevheri yüzde 4 tırmanarak ton başına 105.00 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,285.90 doları gördü.

(14:45'te güncellendi)