Advertisement

(13.00'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, hayal kırıklığına uğratan şirket finansalları ve virüse önlem olarak bazı büyük şehirlerde kısıtlamalara gidilmesinin etkisiyle düştü. ABD hisse vadelileri Washington'dan Kasım seçimi öncesinde yeni bir teşvik çıkabileceğine ilişkin beklentilerin azalmasıyla geriledi.

Dolar ve ABD Hazine tahvilleri riskten kaçış havasının güç kazanmasıyla yükseldi. Paris sokağa çıkma yasağına hazırlanıyor ve Londralılar bu hafta sonundan itibaren ev içinde komşu ziyaretine gidemeyecek. Sterlin değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2'den fazla düşerek üç haftanın en sert düşüşüne yöneldi. Roche Holding hisseleri satışların tahminlerin altında kalmasının ardından düştü. Petrol üreticisi Total SE'nin hisse senetleri, Avrupa'daki rafineri marjının azaldığını açıklamasının ardından geriledi.

Endeks vadelileri, Perşembe günü bilanço açıklayacak Morgan Stanley ve Charles Schwab'ın iyimserliği tetikleyememesi durumunda ABD hisselerinin art arda üçüncü seansta da düşebileceğinin sinyalini verdi.

Yatırımcılar, ABD teşvik görüşmelerinin durduğu ve İngiltere'nin Avrupa'dan sorunlu ayrılığının risk iştahını azalttığı bir dönemde daha sıkı kısıtlamalara neden olan koronavirüs vaka artışlarını kabulleniyor.

Aralarında Peter Chatwell'in de bulunduğu Mizuho International Plc stratejistlerine göre ABD'de açıklanacak işsizlik rakamları karamsarlığı artırabilir. Mizuho stratejistlerinin notunda, "Bugünkü verinin ABD'de ekonomik güvenin bozulduğunu, mali teşvikin uzakta olduğunu ve sert Brexit'i teyit etmesi bekleniyor." dendi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin dokuz büyük şehrinde halkı Cumartesi gününden itibaren dört hafta boyunca 21.00 ile 06.00 arasında evde tutacak.

Bu hafta sonu Brüksel'de gerçekleştirilecek zirvenin ardından, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın görüşmelerden çekilip çekilmemeye ve ülkeyi anlaşmasız Brexit ile karşı karşıya bırakıp bırakmamaya karar vermesi bekleniyor.

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saatiyle 09.57'de yüzde 2.4 düştü.
S&P 500 Endeksi vadelileri yüzde 1.1 azaldı.
Nasdaq 100 Endeks vadelileri yüzde 1.8 geriledi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 düştü.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 düşüşle 1.2947'den işlem gördü.
Yen yüzde 0.1 zayıflayarak 105.29'dan alıcı buldu.
Avustralya Doları yüzde 1.3 düşüşle 0.707 dolar oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan düşüşle yüzde 0.69'a geriledi.
Almanya'da 10 yıllıkların faizi 4 baz puan azalarak eksi yüzde 0.62 oldu.
İngiltere'de 10 yıllıkların faizi 3 bp düşüşle yüzde 0.186'ya indi.
İtalya'da 10 yıllıkların faizi 3 bp azalarak yüzde 0.682'ya düştü.

Emtia

WTI petrol yüzde 1.4 düşüşle varili 40.48 dolar oldu.
Altının onsu yüzde 0.3 düşüşle 1,895.17 dolara indi.
Doğal gaz yüzde 4.3 değer kazanarak mmbtu başına 2.75 oldu.
Demir cevheri yüzde 0.6 düşüşle ton başına 114.40 dolara geriledi.

(13.00'te güncellendi)