Advertisement

(16:15'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Salı günü, Avrupa ve Asya hisse senetleri ile birlikte, bu haftaki G-20 zirvesi yaklaşırken jeopolitik gerilimlerin artması ile birlikte hafifçe geriledi. Altın ve yen, yatırımcıların güvenli liman aramaları ile birlikte yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları New York'ta hisselerin küçük çaplı düşüşlerle açılacağını işaret ediyor. Her üç kontrat da seans içinde gördüğü en düşük seviyelerin üzerinde seyrediyor. İlaç üreticisi Allergan, rakibi AbbVie'nin bu şirketi 63 milyar dolara satın alma konusunda anlaşmasının ardından açılış öncesi işlemlerde güçlü yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşırken, Asya'da Tokyo, Seul ve Sydney piyasalarının gösterge endeksleri, İran'ın ABD'nin yeni yaptırımlarının diplomatik çözüm yolunu ilelebet kapadığını açıklamasınının ardından erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. Öte yandan Bloomberg'de çıkan bir habere göre, ABD Başkanı Donald Trump yakınlarına Japonya ile uzun zamandır devam eden savunma anlaşmasından çekilebileceğini, bu anlaşmanın ABD için adil olmadığını düşündüğünü söyledi.

Piyasalarda riskten kaçınma modunun sürmesi ile birlikte, altın altı yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve yen dolar karşısında Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2 seviyesine kadar dindikten sonra bu düşüşünü geri aldı ve gösterge 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi rekor seviyeye indi.

ABD ve İran arasındaki gerilimin artması ve Beyaz Saray'ın Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping'in bu hafta G-20 zirvesinde yapacağı toplantıda anlaşma beklentilerini düşüren açıklamalar yapması ile birlikte, yatırımcılar merkez bankası destekli son ralliyi uzatmak için nedenler arıyor. Salı günü, traderlar Fed Başkanı Jerome Powell'ın New York'ta para politikasından bahsedeceği konuşmayı dikkatle izleyecek.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), son üç günde yüzde 8 yükseldikten sonra, yatırımcıların dikkatlerini OPEC + koalisyonun üretim kısıntılarını uzatma olasılığından ziyade Orta Doğu'daki gerilime çevirmesi ile birlikte dalgalandı. Bitcoin yükselişine devam ederek 11,000 dolara yaklaştı.

 Şanghay ve Hong Kong hisselerinin gösterge endeksleri Asya seansındaki düşüşlere öncülük ederken, China Merchants Bank yüzde 10 kadar değer kaybetti. Washington Post'ta çıkan bir habere göre, ABD mahkemesi üç büyük Çin bankasının Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları ihlal ettiklerine ilişkin soruşturmada mahkeme çağrısını reddettiklerini bildirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü New York'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşacak. Powell bu konuşmasında ABD ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu güçlüklerden bahsedecek.
*MSCI Inc. Salı günü, Kuveyt'in gelişen piyasa statüsüne yükseltilip yükseltilmeyeceği konusu da dahil 2019 Piyasa Sınıflandırma Gözden Geçirmesi'nin sonuçlarını açıklayacak.
*G-20 zirvesi Cuma ve Cumartesi günleri Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:22'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.1389 seviyesine indi ve son bir haftada ilk kez düştü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.273 seviyesine geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 107.10 ile 14 ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az gerileyerek yüzde 2.01 ile iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşüşle eksi yüzde 0.32'ye inerek son bir haftanın en düşük seviyesini test etti.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.81 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşerek varil başına 57.79 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,426.16 dolar ile altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini altıncı güne taşıdı.

(16:15'te güncellendi)