Advertisement

Asya hisse senetleri ve ABD vadeli kontratları Salı günkü işlemlerde geriledi. Hong Kong hisselerinde kayıplar yüzde 2'yi aştı.

Yen, ABD Hazine tahvilleri ve altın geniş çaplı riskten kaçış hareketiyle yükseldi. Yuan üç ayın en sert düşüşünü kaydetti. Piyasa katılımcılarına göre söz konusu hareketlerde, son haberlerde insandan insana bulaştığı belirtilen, Çin'deki koronavirüsü etkili oldu. MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde art arda görülen yedi haftalık yükseliş de yatırımcıların hisselerden kısa vadeli çıkış aramalarını desteklemiş olabilir.

Commerzbank AG kıdemli gelişen piyasalar ekonomisti Zhou Hao, “Çin vatandaşlarının Yeni Ay Yılı için seyahat etmeleriyle birlikte yeni virüs vakaları bildirildi ve görünüşe göre yayılıyor. 2003 SARS virüsüne benzer şekilde üssel bir salgın olma riski var.” dedi.

S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.4 düştü. Son ekonomik indikatörler geçen yılki yavaşlamanın ardından küresel ekonominin 2020'de toparlanacağı tezini destekliyor. ABD ile Fransa'nın, ABD'li teknoloji şirketlerini vergilendirme hamlesine ilişkin anlaşmazlık konusunda ateşkese vardığı yönündeki haberler de ticaret savaşı endişelerinin cansız kalacağını işaret ediyor.

HSBC Özel Bankacılık Asya baş piyasa stratejisti Fan Cheuk Wan, “Piyasa için en anlamlı destek hala ekonomik döngü ve karlardaki ivme.SARS sırasında edindiğimiz önceki tecrübeye göre virüsün etkisi büyük bir ihtimalle kısa sürecektir.” dedi.

Hong Kong piyasası Moody's Investors Service'in not indirimini fiyatladı. Kurum, protestoları işaret ederek siyasi, ekonomik ve sosyal endişelerini dile getirdi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) beklendiği gibi faiz değiştirmedi. Buna karşın banka 2020 için ekonomik büyüme tahminini artırdı.

Hisse senetleri

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saatiyle 14:36'da yüzde 0.9 düştü.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.4 azaldı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 düştü.
Kospi Endeksi yüzde 1 civarında düşüş kaydetti.
S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 azaldı.
Hang Seng Endeksi yüzde 2.3 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 düştü.

Döviz

Japon Yeni yüzde 0.2 yükselerek dolar karşısında 109.95 seviyesinden işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi 1.1096'da fazla değişmedi.
Sterlin 1.3011'de yatay seyretti.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.5 düşüşle 6.8981'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yaklaşık 3 baz puan düşerek yüzde 1.79'a geriledi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 1 bp düşüşle yüzde 1.16 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.5 düşüşle 58.3 dolara indi.
Altın yüzde 0.4 artarak onsu 1,567 dolardan alıcı buldu.