Advertisement

(güncellendi)

ABD hisse senetleri ile birlikte Hazine tahvilleri ve altın, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonomide süregelen belirsizlik ortamında faiz indirimine açık olduğunu işaret etmesi ve bunun sonucu Fed'in Temmuz ayındaki toplantısında faiz indirimine gidileceğine ilişkin piyasa bahislerinin güçlenmesinin ardından yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Fed Başkanı'nın bugünkü Kongre konuşmasının metninde, Cuma günü güçlü çıkan ABD istihdam verisi yatırımcıları faiz imndiriminin büyüklüğüne ilişkin beklentilerini düşürmeyeyöneltse bile, ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin sürdüğünü kaydetmesinin ardından tekrar tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru hareketlendi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, son bir ayda ilk kez yüzde 2.10 seviyesinin üzerine çıkmasının ardından yüzde 2.04'e geriledi. Dolar zayıfladı. Petrol New York'ta varil başına 59 doların üzerine tırmandı.

BMO Capital Markets ABD faiz strateji müdürü Ian Lyngen, "Powell'ın konuşması güvercinlerin kararlı bir şekilde hoşuna gitti," dedi ve "Fed Başkanı, güncelleme amacıyla, durumun kötüye gittiğini teyit etti. Cuma günkü istihdam raporu, piyasanın düşündüğünün tersine, Fed'in endişelerini giderecek denli etkili değildi" değerlendirmesinde bulundu.

Fed Başkanı Powell Çarşamba ve Perşembe günü Kongre'de ekonomi ve para politikasının görünümüne ilişkin iki konuşma yapacak ve bugünkü konuşması TSİ 17:00'de başlayacak. Hem hisse senetleri hem de tahvillerin yılbaşından bu yana oldukça güçlü kazançlar göstermesi ile birlikte, traderların halihazırda faiz indirimi çevrimini fiyatladıkları dikkate alındığında, yatırımcıların daha başka nereden destek alacakları belirsiz. Yatırımcılar ayrıca bu akşam açıklanacak olan Fed'in Haziran toplantısının tutanaklarını da izleyecek.

Avrupa'da, Fransa'dan gelen güçlü imalat sektörü verisi ve Almanya'da tahvil ihalesine gelen düşük talep, ülke tahvilleri üzerinde baskı oluşturdu. Hisse senetleri üç günlük düşüşün ardından yükseldi. Sterlin, İngiltere ekonomisinin Mayıs ayında yükseldiğini gösteren verinin ardından, iki yılın en düşük seviyesini görmesine neden olan düşüşü durdurdu. Asya'da işlem seansı karışıktı. Hong Kong ve Güney Kore hisselerinde ılımlı kazançlar görülürken, Japonya ve Çin hisseleri geriledi.

Öte yandan, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı  Steven Mnuchin, Çinli mevkidaşları ile telefonda görüştü ve bu temaslar, devlet başkanlarının geçen ay ticaret görüşmelerinin tekrar başlatılma kararı almasından sonra ilk üst düzey ilişkiyi oluşturdu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Powell, Çarşamba günü Temsilciler Meclisi ve Perşembe günü Senato'da para politikası ve ABD ekonomisinin durumuna ilişkin konuşacak.
*Fed'in toplantı tutanakları Çarşamba günü ve Avrupa Merkez Bankası'nın tutanakları Perşembe günü açıklanacak.
*ABD enflasyon göstergelerinin en önemlilerinden biri olan çekirdek tüketici fiyatları endeksi Perşembe günü açıklanacak ve bu verinin Haziran ayında önceki aya göre yüzde 0.2 artması bekleniyor. Manşet tüketici fiyatları verisinin ise değişmeyeceği öngörülüyor.
*ABD'de üretici fiyatları Cuma günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1249 seviyesine tırmandı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 tırmanarak 1.2513 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 108.589 ile altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.04'e indi.
*ABD 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi altı baz puan düşerek yüzde 1.84 seviyesine geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek eksi yüzde 0.316 seviyesine çıktı.

Emtia

*Altın vadelileri yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,412.20 dolara ulaştı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.2 değer kazanarak varil başına 59.12 dolar ile yaklaşık 2 haftanın en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*Demir cevheri yüzde 1.5 düşerek ton başına 114.94 dolara indi.