Advertisement

Asya hisse senetleri ve ABD hisse vadelileri, yatırımcıların ABD'de teşvike ilişkin görüşmelerin devam etmesini ve yeniden artışa geçen koronavirüs vakalarıyla mücadele etmek için alınan önlemlerin ekonomik etkisini değerlendirmesiyle Cuma günkü işlemlerde karışık bir seyir izledi.

Tokyo, Şanghay ve Seul hisseleri geriledi, Hong Kong hisseleri tırmandı. S&P 500 Endeks vadelileri, endeksin seansın dip seviyesinden yükselmesi sonrasında dalgalı bir seyir izledi. Endekste bankacılık hisseleri iki günlük satışın ardından sıçrama yaptı ve enerji hisseleri yükseldi. ABD Hazine tahvilleri ve dolar fazla değişmedi. Petrol geriledi. Yen güç kazandı.

ABD Başkanı Donald Trump teşvik için 1.8 trilyon dolarlık teklifi artırmak istediğini söyledi. Ancak Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell reddetti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'ye Trump'ın Senato'daki gönülsüz Cumhuriyetçilerin uzlaştıkları herhangi bir anlaşmayı desteklemeleri için kişisel olarak lobi faaliyeti yürüteceğini belirtti.

ABD'de yeni teşvik şu an için belirsizliğini koruyor. Virüsün yayılmasının kırılgan küresel ekonomiye daha fazla hasar verebileceğinden endişe eden yatırımcılar, Avrupa'nın en büyük şehirlerindeki kısıtlamaları izliyorlar. Veriler, ABD'de işsizlik başvurularında beklenmedik bir artış olduğunu ve Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi.

Northern Trust CIO'su Jim McDonald, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta "Geçtiğimiz beş ayda kaydedilen güçlü ralliyi hesaba katmamız gerekiyor. Bu nedenle bir miktar konsolidasyon kesin. Ufukta beliren yeni risk Avrupa'yı etkisine alan ve ABD boyunca artışta olan Kovid vakalarının artması." dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13.52'de fazla değişmedi. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.2 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 geriledi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.2 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 azaldı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.4 yükseldi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi 1.1702'de sabit kaldı.
Yen dolar karşısında yüzde 0.2 yükselişle 105.23 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan dolar karşısında 6.7144 ile fazla değişmedi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.73'te kaldı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 2 baz puan azalarak yüzde 0.75 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 1 düşüşle varili 40.56 dolara geriledi.
Altın yüzde 0.2 değer kaybederek ons başına 1,904.38 dolara indi.