Advertisement

(16:25'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların dikkatlerini şirket kârları ve Çin'de ortaya çıkan SARS benzeri virüsün yayılmasını önlemeye yönelik uluslararası çabalar arasında paylaştırması ile birlikte yükselirken, Avrupa hisse senetleri dalgalı bir seyrin ardından yukarı yönde hareket etti. ABD Hazine tahvilleri durgun seyrederken, dolar yatay bir seyir izledi.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratı yükseldi ve New York'un açılması ile birlikte spot endekslerin dünkü kayıplarının bir kısmını geri alabileceğini işaret ettiler. Apple Inc., açılış öncesi işlemlerde, iPhone tedarikçilerinden üretimlerini yüzde 10'dan fazla artırmalarını istediği yönündeki haber sonrası yükseldi. Harley-Davidson Inc., düzeltilmiş kârının tahminlerin gerisinde kalması ile birlikte değer kaybetti. Stoxx Europe 600 Endeksi dalgalı seyretti ve Çin hisse senedi vadelileri Hong Kong yöneticisi Carrie Lam'ın kentin sınırdaki bazı kontrol noktalarını kapatacağını ve anakaradan tren ve uçak seferlerine kısıtlama getireceğini açıklamasının ardından hafifçe geriledi.

Çin virüsten kaynaklanan ölümlerin 106'ya çıktığını ve teyit edilen vaka sayısının 4,515'e sıçradığını açıklarken, para piyasalarına bol miktarda likidite sağlama taahhüdünde bulundu. Japonya ve Güney Kore'de işlem gören hisse senetleri değer kaybederken, Hong Kong Borsası Çarşamba günü açılacak. Salgının halen yoğunlaştığı bölge olan Çin'de piyasalar tekrar Pazartesi günü açılacak. Yen beş seanstır süren kazançlarını korudu. Ham petrol kayıplarını geri alarak yatay seyre geçti.

Yatırımcılar Salı günü aralarında Apple Inc.'nin de bulunduğu bazı önemli şirketlerden gelecek kar rakamlarını bekliyorlar ve aynı zamanda ölümcül koronavirüsün etkilerini de izliyorlar. Virüsü kontrol altına almaya yönelik çabalar yoğunlaşırken, salgının küresel işletmeleri ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin'i olumsuz etkileme olasılığı artıyor görünüyor.

DBS Group Holdings Ltd. stratejistleri Philip Wee ve Eugene Leow, hazırladıkları notta, "Risk iştahı muhtemelen virüsün kontrol altına alındığına ilişkin haberler gelene dek iyileşmeyecek," dedi ve "Şimdilik olumsuz haber akışının fazla olmaması muhtemelen yatırımcıların defansif kalmasına neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Salgının ortaya çıkması, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin Ekim ayı başından bu yana yüzde 1'in üzerinde düşüş ve yükselişler göstermediği sakin piyasalarda sarsıntılara neden oldu. Güvenli liman niteliğindeki varlıklarda son dönemde görülen talep artışı da, negatif faizli küresel tahvil arzının 13 trilyon doları geçerek Kasım'dan beri en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte,  tahvil faizlerinde sert düşüşler getirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Salı günü kâr açıklayacak şirketler arasında Lockheed Martin, United Technologies ve Apple yer alıyor. Çarşamba günü GE, Boeing ve Facebook kâr açıklayacak. Samsung Electronics, International Paper, Unilever ve Shell Perşembe, Güney Koreli chip üreticisi SK Hynix , Chevron, Caterpillar ve Exxon Mobil ise Cuma günü kâr rakamlarını duyuracak.
*Fed politika yapıcılarının Çarşamba günkü politika toplantısında gösterge faizi sabit tutarak, 2020 yılını 2019'u kapattığı şekilde açmaları bekleniyor.
*Goldman Sachs Çarşamba günü tarihinin ilk Yatırımcı Günü'nü düzenleyecek.
*İngilere Merkez Bankası'nın (BOE) Perşembe günkü toplantısı, bir dizi güvercin tonlu değerlendirmenin faizlerin düşürülebileceği spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından çok yakından izlenecek.
*ABD'de Perşembe günü 4. çeyrek büyüme rakamı açıklanacak.
*İngiltere Cuma günü Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:21'de yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu.
*Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0.8 tırmandı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 3.1 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükselerek 1,200.36 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.3009 seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybıyla 1.1004 seviyesine geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında fazla değişmeyerek 108.95 seviyesinde kaldı.
*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 6.9769 seviyesine tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan yükselerek yüzde 1.61 seviyesine ulaştı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan tırmanarak eksi yüzde 0.38 seviyesine yükseldi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puanlık çıkışla yüzde 0.521 seviyesine tırmandı.

Emtia

*Altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,574.75 dolara geriledi.
*Demir cevheri yüzde 2.5 düşerek ton başına 83.06 dolara indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 yükselerek varil başına 53.29 dolara çıktı.

(16:25'te güncellendi)