Advertisement

Asya hisse senetleri Cuma günü düşerken, Çin'in Hong Kong'a ulusal güvenlik yasası uygulamayı planladığını açıklamasıyla birlikte Hong Kong hisseleri kayıplara öncülük etti. Çin'in adımı Pekin ile Washington arasındaki gerilimin daha da artması riskini taşıyor. ABD Hazine tahvilleri dolarla birlikte tırmandı.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 4'ten fazla düşüş kaydetti. Tokyo ve Sydney'de kayıplar sınırlı kaldı. ABD ile Avrupa vadelileri çekildi. Yuan, Çin'de Ulusal Halk Kongresi'nin (NPC) daha fazla tahvil satma taahhütleriyle başlaması ve pandemi belirsizliklerinden dolayı bu yıl için bir GSYİH hedefi koymamasıyla birlikte fazla değişmedi. Hindistan tahvilleri merkez bankasının sürpriz bir şekilde toplanarak politika faizini düşürmesinin ardından yükseldi.

S&P 500 Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik sert tutumunu yeniden seçim kampanyasının kilit bir parçası haline getireceği yönündeki beklentilerin artmasıyla düşüşle kapandı. Çin, Trump'ın suçlamalarına yanıt vererek bağımsızlık, güvenlik ve menfaatlerini koruyacağı uyarısında bulundu ve karşı önlemler almakla tehdit etti.

Yatırımcılar, Çin'in bu yılki en büyük siyasi etkinliği olan NPC'den gelecek ilk detayları değerlendiriyor. Pekin'in, Hong Kong'a yönelik ulusal güvenlik yasasını uygulamaya hazırlanması gerginliği artırıp şehirdeki şiddetli protestoları yeniden tetikleyebilir.

BlueBay Asset Management LLP baş yatırım stratejisti David Riley, "Jeopolitik riskler kayda değer. Piyasa bundan endişe ediyor. Bu bir zayıflık ve düzeltme nedeni olabilir." dedi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizini değiştirmedi. Banka gelecek ay yeni borç verme programına başlayacağını söyledi. Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Cuma günü konuşacak.

New York'ta işlem gören petrol yüzde 5 düşerken altın fazla değişmedi. Avustralya Doları, Fitch Ratings Ltd.'nin ülkenin AAA kredi notunun görünümünü negatife revize etmesinin ardından düştü.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:46'da yüzde 0.6 düştü. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.8 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 azaldı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 4.6 geriledi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 düştü.
Euro SStoxx 50 vadelileri yüzde 0.7 azaldı.

Döviz

Yen yüzde 0.2 yükselişle dolar karşısında 107.45 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan 7.1408'de fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 düşüşle 1.0930'dan alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 0.65'e geriledi.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 2 bp azalarak yüzde 0.90 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 5.4 düşüşle 32.08 dolar oldu.
Altın yüzde 0.1'den az değer kaybederek onsu 1,726 dolardan alıcı buldu.