Advertisement

Asya hisse senetleri ve ABD hisse vadelileri merkez bankalarından gelen destek sinyallerinin etkisiyle Pazartesi sekiz günden bu yana ilk kez yükseldi. Tahvil faizleri düşüşünü sınırladı ve yen geri çekildi.

Çin'de CSI 300 Endeksi yüzde 3'ten fazla düştü ve S&P 500 Endeks vadelileri geçen haftanın satış dalgasından sonra Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) piyasaları istikrara kavuşturmak için adım atmasıyla yüzde 1 civarında tırmandı. Fed Cuma günü politika genişlemesine açık olduğunun sinyalini verdi ve bazı stratejistler Pazartesi kadar yakın bir zamanda bankadan hamle bekliyor. Petrol kayıplarını geri alırken Güney Kore Wonu güçlü verilerle tırmandı. ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda hazine tahvillerinin faizleri düşüşünü sınırlasa da zayıf kaldı. Dolar değer kaybetti.

Yatırımcılar Washington'dan Sydney'e kadar para otoritelerinden artarak gelen desteği fiyatlıyor. Koronavirüsten kaynaklı küresel çaptaki ölümler üç bini aştı. ABD'deki vaka sayısı hafta sonunda artış kaydetti. New York Eyaleti'nde ilk pozitif test sonucu rapor edildi. İtalya ve Güney Kore'de vaka sayısı sıçradı. ABD, Tayland ve Avustralya'da can kayıpları yaşandı.

Singapur'da Ensemble Capital Pte CIO'su Damien Loh, “Hem maliye hem de merkez bankası noktasında hükümetlerden duruma yönelik daha fazla söylem duymaya başlıyoruz.” dedi ve kötü haberlerin çoğunun fiyatlandığını belirtti.

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri virüsün dünya ekonomisi üzerinde kısa ömürlü bir daralmaya neden olmasını ve Fed'in ilk yarıda faiz indirmesini beklediğini belirtti. Fed Başkanı Jerome Powell ABD ekonomisine yönelik virüs kaynaklı riskleri işaret ederek faiz indirimi için kapıyı araladı.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saatiyle 13:36'da yüzde 1 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1 arttı.
S&P 500 Endeksi yüzde 1 tırmandı. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.8 geriledi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.9 yükseldi.

Döviz

Yen yüzde 0.2 düşüşle dolar karşısında 108.1 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.1 yükselişle 6.9713'ten alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 artışla 1.1056'ya geldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 9 bp düşüşle yüzde 1.06 oldu.
Yeni Zelanda'da 10 yıllıkların faizi yaklaşık 6 bp düşüşle yüzde 1 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 6 bp düşüşle yüzde 0.76'ya geriledi.

Emtia

WTI petrolü yüzde 2.9 yükselerek varili 46.1 dolar oldu.
Altın yüzde 0.6 yükselişle ons başına 1,595.02 dolara geldi.