Küresel piyasalarda yükselişe dönüş
Yatırımcıların 6 haftanın en düşük seviyesinde seyreden borsalarda alıma geçmesi borsalardaki yükselişi tetikledi
ABD vadeli endeks kontratları borsalarla birlikte yükseldi. S&P 500 ve Nasdaq 100 vadeli endeks kontratları yüzde 1'er oranda yükseldi. Bu hafta Avrupa ve ABD borsaları Fed'den agresif sıkılaşma beklentileri ve Çin'in Kovid kısıtlaaları nedeniyle Mart ortasından beri en düşük seviyelere gerilemişti.
Dün teknoloji öncülüğünde yaşanan sert düşüş sonrası Microsoft'un beklentiden iyi gelen bilanço açıklaması endekslerdeki yükselişi destekledi. ABD'de bilanço açıklayan şirketlern yaklaşık yüzde 80'i tahminlerden iyi kâr rakamları açıkladı.
Avrupa'da Mercedes-Benz ve Michelin'in kârı tahminleri aşarken gösterge endeks Stoxx 600 erken saatlerdeki kaybını telafi etti.
Barclays Stratejisti Emmanuel Cau "Genel olarak bilançılar kötü değil ve bu da piyasayı destekliyor." yorumunu yaptı.
Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan'a gaz akışını keseceği haberiyle Avrupa'nın ortak para birimi Euro, dolar karşısında 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa'da doğalgaz fiyatları bu gelişmeyle birlikte sert biçimde yükseldi, ham petrolün varil fiyatı 102 doları aştı.
ABD'de 10 yıllık tahvil faizi 4 baz puan artarak yüzde 2.76 olurken Almanya 10 yıllıkların getirisi yüzde 0.81'de yatay seyretti. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 düşerek 1,895.60 dolardan işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
Twitter hisseleri açılış öncesi işlemlerde düştü.
Asya borsaları ise bugün karışık seyretti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2.5 artarak 2.958 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1.1 azalarak 2.639 puan oldu.
Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1.2 düşüşle 26.387 puandan günü tamamlarken, dolar/yen paritesi yüzde 0.6 değer kazanarak yeniden 127.9 seviyesinde dengelendi.