Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel Borsalar ABD’de Kovid-19’a karşı aşılamanın hız kazanacağı beklentisi ile Fed’in bankalara yönelik açıklaması sonrası risk iştahının artmasıyla yükselişte.

Perşembe günü S&P 500 yüzde 0,52 yükselirken, Nasdaq 100’de artış yüzde 0,12’de kaldı. Bu sabah ilk işlemlerde Wall Street vadelileri tırmanışı sürdürürken, Asya endeksleri de yüzde 1’in üzerinde prim yaptı.

ABD Hazinesi’nin dünkü 7 yıllık tahvil ihalesinde faiz yüzde 1,30 ile ihale öncesi piyasa faizlerinin 2,5 yüzde puan üzerinde kaldı ve şubat ayındaki benzer şekilde düşük taleple sonuçlandı. İhale sonrası günü 2 baz puan artışla yüzde 1,633’ten kapatan ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,628’e indi. Risk iştahındaki yükselişin etkisiyle dolar çoğu G-10 para birimi karşısında düşüyor.

Fed banka kısıtlamalarını kaldırıyor

Amerikan Merkez Bankası (Fed), büyük bankaların hisse geri alımı ve temettü ödemeleri yapmalarına yönelik kısıtlamaların, stres testinin sonuçlarına göre için 30 Haziran’da kaldırılacağını duyurdu. Fed’den perşembe akşamı yapılan ve bankalara yönelik pandemi kısıtlamalarının sonuna işaret eden açıklamada, “çoğu kurum” için bu kısıtlamaların kalkacağı belirtildi. Stres testinin gerektirdiği sermaye seviyesinin altında kalan bankalar için ise kısıtlamalar 30 Eylül’e kadar devam edecek. Fed’in kararı oybirliğiyle alınırken, sonrasında ülkenin en büyük dört bankası JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. ve Wells Fargo & Co. hisseleri dahil banka hisseleri yükseldi.

Powell: Destekler ekonomi toparlanmadan çekilmeyecek

Bu arada Fed Başkanı Jerome Powell ve bazı merkez bankası üyelerinden ABD ekonomisine yönelik mesajlar geldi. Powell, Kovid-19 desteklerinin ABD ekonomisi tam olarak toparlanmadan geri çekilmeyeceğini belirtti. National Public Radio’ya röportaj veren Powell, hedeflere doğru “kayda değer ilerleme” sağlandıkça, varlık alımlarının kademeli azaltılacağını ve bunun uzun vadede faiz artırımlarının önünü açacağını, bu sürecin “çok, çok kademeli” ve “şeffaf” yürütüleceğini söyledi. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida piyasa trendlerinin “çok sağlam bir toparlanma” senaryosunu yansıttığını ifade ederken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans enflasyon konusunda endişeli olmadıklarını ifade etti. Evans 2024’e kadar faiz artırımı olmayabileceğine işaret etti.

Biden hedefi ikiye katladı

ABD Başkanı Biden, görevinin ilk 100 gününe ilişkin daha önce duyurduğu aşılama hedefini ikiye katladı. Perşembe günü açıklamalarda bulunan Biden, nisan sonuna kadar ülkesinde uygulanması hedeflenen Kovid-19 aşı dozunun sayısını 100 milyondan 200 milyona çıkardığını açıkladı. “Bu hedefin iddialı olduğunu biliyorum” diyen Biden, “Bunu başarabileceğimize inanıyorum” diye konuştu. Ülkede çarşamba günü 89 bin ile 12 Şubat’tan bu yana en yüksek yeni vaka sayısı açıklandı.