Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalarda 'ABD bankaları' endişesi

Küresel piyasalarda 'ABD bankaları' endişesi

  • ABD'de iki bölgesel bankanın hisseleri, şirketlerin zor durumdaki ticari ipoteklere yatırım yapan fonlara verdikleri kredilerde dolandırıcılık kurbanı olduklarını açıklamalarının ardından sert şekilde düştü.

  • Bu durum ABD'de bölgesel bankalarla ilgili endişeleri yeniden körüklerken küresel piyasalardaki risk iştahını da baskıladı.

Giriş: 17 Ekim 2025, Cuma 08:35
Güncelleme: 17 Ekim 2025, Cuma 08:35

Wall Street borsaları Perşembe günü iki bölgesel bankanın kötü krediler nedeniyle zarar etmesinin, ekonomideki kredi kalitesine ilişkin endişeleri artırmasıyla düştü.

S&P 500 yüzde 0,63 düşerken, Nasdaq 100 yüzde 0,4 geriledi. ABD ve Avrupa vadeli endeksleri düşüşte. Kredi kalitesine ilişkin endişelerin artmasıyla ABD bölgesel bankalarının hisseleri düşüş yaşayınca Asya borsaları da geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,8 düşüş yaşarken, finans şirketleri en büyük kayıpları yaşayanlar arasında yer aldı.

Bir haftalık düşüşün ardından dijital varlıkların değeri yüz milyarlarca dolar azaldı ve Bitcoin, güvenli liman varlığı olarak beklentileri yine karşılayamadı. Bir zamanlar piyasa çalkantılarına karşı bir koruma aracı olarak görülen ve blok zinciri çağının “dijital altını” olarak adlandırılan ilk kripto para birimi, 109 bin dolar civarında dengelendi. Bitcoin, 6 Ekim’de 126 bin 251 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Günler sonra, ABD-Çin ticaret geriliminin tırmanmasıyla tetiklenen rekor düzeyde likidasyonlar, çoğu büyük kripto para birimine darbe vurdu. Yatırımcıların arz fazlasına ve ABD-Çin ticaret geriliminin yeniden alevlenmesinin etkilerine odaklanmasıyla petrol fiyatları üçüncü haftalık düşüşüne doğru ilerliyor.

Trump’ın Ukrayna’daki savaşı durdurmaya yönelik Putin ile görüşeceğini de açıklamasının ardından Brent petrolü varil başına 61 dolara yakın seyrederek haftalık yüzde 2,9 düşüşe doğru ilerlerken, West Texas Intermediate petrolü 57 doların üzerinde işlem gördü. ABD ekonomisindeki kredi kalitesine ilişkin endişeler ve Washington ile Pekin arasındaki gerginliğin artmasıyla güvenli limanlara olan talep güçlenirken, altın ve gümüş rekor seviyelere yükseldi.

Altın, kazançlarının bir kısmını geri vermeden önce yüzde 1,2 artışla ons başına 4.379,93 dolara yükseldi. Bu artış, 2020’den bu yana en büyük haftalık yükselişin devamını sağlarken, ağustos ayında başlayan hızlı rallinin devamına işaret etti. Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentilerin de desteklediği bu artış, diğer değerli metallere de sıçradı.