Küresel piyasalarda ABD-İsrail tedirginliği devam ediyor
-
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın enerji tesislerine yönelik saldırıları, Tahran'ın talep ettiği iddiasıyla 10 gün daha erteledi ve görüşmelerin iyi gittiğini ifade etti.
-
WSJ ABD Savunma Bakanlığı'nın Orta Doğu'ya 10.000 kadar ilave asker göndermeyi düşündüğünü yazdı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın enerji tesislerine saldırıları 10 dün daha ertelemesi öncesinde perşembe günü yaptığı sert açıklamalar finansal piyasalarda tedirginlik yarattı.
Tahran, Washington’un barış anlaşması için yaptığı baskıyı reddedince Trump, İran’ı askeri harekatı yoğunlaştırmakla tehdit etti ve İran çatışmayı sona erdirmeyi kabul edene kadar “ABD, onları yok etmeye devam edecek” dedi.
S&P 500 günü yüzde 1,7 kayıpla tamamladı. Nasdaq 100 yüzde 2,4 düştü. Brent petrol 108 dolar civarında kapandı.
Yüksek enerji fiyatları enflasyon endişelerini körükleyerek, ABD tahvillerindeki düşüşü derinleştirdi. Tahviller, ABD’nin tahvil ihalelerinin zayıf talep görmesi nedeniyle de değer kaybetti.
Vadeli endeksler ABD ve Avrupa’da yükselişte. Trump’ın saldırıları erteleme kararının petrol fiyatlarını aşağı çekmesi, hisse senetlerini destekledi. Asya borsaları ilk düşüşlerini telafi ederek yüzde 0,4 geriledi. MSCI All Country World Endeksi, Orta Doğu çatışmasının daha hızlı enflasyon ve daha düşük ekonomik büyüme endişelerini körüklemesi nedeniyle, üç yıldan uzun bir sürenin en kötü ayını yaşamaya devam ediyor.
Cuma günü Brent’in yüzde 0,7 düşüşle varil başına yaklaşık 107 dolara gerilemesi, bu endişelerin bir kısmını hafifletirken, emtia şubat ortasından bu yana ilk haftalık düşüşüne ilerliyor. Trump’ın İran saldırılarını erteleme kararı ile altın kayıplarının bir kısmını telafi etti.
Altın, potansiyel bir ateşkes anlaşmasına ilişkin şüphelerin artmasıyla önceki seansta yaklaşık yüzde 3 değer kaybetmiş, erken işlemlerde ons başına 4.400 dolar civarında seyretmişti. Dün yüzde 0,40 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah hafif ekside.