Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvil getirilerinde yaşanan soluksuz yükseliş, Pazartesi açıklanan zayıf verilerin Fed’den agresif faiz artışı beklentilerini azaltmasıyla ara verdi.

ABD’de Eylül ayı ISM imalat endeksinin 50,9 ile 52 seviyesindeki beklentinin altında açıklanması sonrası ülkenin 2 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 17, 10 yıllık tahvil getirisi de 20 baz puana yakın düşüş kaydetti.

S&P 500 endeksindeki hisselerin yaklaşık yüzde 97’si günü artıda tamamlarken, endeksin kendisi yüzde 2,6 yükselişle kapandı. Bu, endeksin Temmuz ayından bu yana en güçlü günlük artışı oldu. S&P 500’ün teknik analize göre aşırı satım bölgesinde olmasının yanı sıra aşırı kötümserlik ve fonların pozisyonlarının düşük olması da endeksin toparlanmasına katkı sağladı.

Yükseliş Credit Suisse Group AG’deki çalkantılar ile üçüncü çeyrek bilançosunda teslimat sayısı tahminlerin altında kalan Tesla Inc hisselerinde yüzde 9’a yakın kayıp yaşanmasına rağmen gerçekleşmesi de dikkat çekti.

Miller Tabak + Co.’nun Piyasa Baş Stratejisti Matt Maley, “Piyasa aşırı satıldı ve algı son derece olumsuz, bu nedenle bir sıçrama, hatta keskin bir sıçrama her an olabilir. Ancak, bu ayı piyasası için nihai dip seviyesine ulaşılmadan önce daha düşük dip seviyeleri öngörüyoruz. Çünkü piyasa henüz tam olarak resesyonu fiyatlamadı” değerlendirmesini yaptı. Asya’da endeksler de yükseliyor. Çin ve Hong Kong piyasaları tatil nedeniyle işleme kapalı.

Kuzey Kore’nin 2017’den bu yana ilk kez Japonya üzerinden füze denemesi yapmasına karşın Nikkei 225 yüzde 2,89 artıda.

Avustralya Merkez Bankası 25 baz puan ile beklentilerin altında faiz artırdı. S&P 500/ASX endeksi yüzde 4’e yakın yükselirken, Avustralya doları düştü.

Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda Jair Bolsonaro’nun öngörülenden fazla destek alması sonrası ülkenin Borsası dün yüzde 11’e, para birimi real de yüzde 5’e yakın değer kazandı. Bloomberg Dolar Endeksi dün yüzde 0,47 düşüşle kapandı.