Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senedi endeksleri yetkililerden gelen güvercin mesajların ardından Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin yaklaştığı yönündeki beklentilerin artmasıyla yükseldi.

Piyasalar yeni işlem gününde ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini takip edecek. Asya’da endeksler artıda. Dalgalı seyreden Çin CSI 300 endeksi ise yatay. Asya’daki yükselişler S&P 500 endeksinin yeni bir rekor kırmasının ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100’ün yüzde 1,5 oranında artmasının ardından geldi.

Japonya Merkez Bankası’nın 2007’den bu yana ilk faiz artışının yaklaştığı yönündeki beklentilerle Perşembe günü dolara karşı şubat başından bu yana en güçlü seviyesine tırmanan yen, kazançlarının sadece bir kısmını geri verdi.

Powell’ın açıklamaları sonrası Bloomberg Dolar Endeksi dün yüzde 0,44 düşerken, farklı vadelerdeki ABD tahvil getirileri düştü.

ABD’de tarım dışı istihdam kritik olacak

ABD Şubat ayı istihdam verileri TSİ 16:30’da açıklanacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi tarım dışı istihdamda 200 bin kişilik artış açıklanması yönünde. İşsizlik oranının yüzde 3,7 seviyesi ile Ocak ayına göre değişim göstermediği tahmin ediliyor.

Tarım dışı istihdam ocak ayında 185 bin kişilik beklentiye karşın, beklentilerin çok üzerinde, 353 bin kişilik artış kaydetmişti. Bu veri öncesindeki aylarda emek piyasasında kademeli bir soğumaya işaret etmişti. Aralık verisi de kayda değer şekilde yukarı yönlü revize edilmişti.

Bloomberg Economics’e göre bugün açıklanaca şubat verisi de ocak verisi gibi güçlü bir istihdam piyasasına işaret edecek. Bloomberg ABD Başekonomisti Anna Wong, bununla birlikte, işe alımlardaki gücün büyük olasılıkla ya Şubat'ta normalden daha sıcak seyreden hava koşullarından etkilenen ya da döngüsel koşullara duyarsız olan yalnızca birkaç sektörde yoğunlaşacağını öngördü.

Yayımladığı değerlendirmede, “Bu arada, hanehalkı anketi de dahil olmak üzere diğer göstergelerin çoğu, işgücü piyasasının çok daha az sıkı olduğunu gösteriyor” diyen Wong, “Bunun daha doğru bir tablo olduğuna inanıyoruz ve tarım dışı istihdam verilerinin önümüzdeki aylarda bunu giderek daha fazla yansıtmasını bekliyoruz” dedi.

Wong, “İşgücü piyasasının gelecekte daha hızlı soğuyacağı yönündeki beklentimiz göz önüne alındığında, Fed’in Mayıs ayında, piyasanın Haziran beklentilerinden daha erken bir zamanda faiz indirimine gitmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.