Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin’de açıklanan zayıf verilerin ardından ABD vadeli endeksleri haftaya düşüşle başladı.

S&P 500 ve Nasdaq 100 geçen haftanın tamamında yüzde 2,4 oranında düştükten sonra yeni işlem gününün ilk vadeli işlemlerinde kayıp yaşıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi güne başlarken yaşadığı kazançların büyük bölümünü geri verirken; Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 ekside. Japon Nikkei 225 endeksi ise primli.

Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrederken, ABD 10 yıllık tahvil getirileri değer kazandı.

Petrol fiyatları Çin’de açıklanan verilerin ardından üç işlem gününün ardından ilk kez düşüşe
geçti. Chicago’da işlem gören buğday vadelileri Hindistan’ın ihracat yasağı ile yükseldi ve iki ayın zirvesine çıktı.

Çin’den daralma sinyalleri

Kovid-19 vakalarındaki artışa karşı alınan kısıtlayıcı önlemlerin ve yürütülen “sıfır vaka” stratejisinin etkisiyle Çin’de sanayi üretimi ile perakende satışlar 2020’den bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Ülkede sanayi üretimi Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 düşerken, bu veri Bloomberg anketindeki yüzde 0,5’lik artış beklentisinin oldukça altında kaldı.

Bloomberg anketine göre, yıllık yüzde 6,6 daraldığı tahmin edilen perakende satışların da nisanda yüzde 11,1 azaldığı ortaya çıktı.

İşsizlik oranı da yüzde 6 seviyesindeki beklentinin üzerinde yüzde 6,1 olarak açıklandı. Çin’deki genç nüfusun işsizlik oranı da yüzde 18,2 ile rekor seviyeye ulaştı.

Pazar günü Çin Merkez Bankası (PBOC) konut piyasasındaki daralmanın önüne geçebilmek için ilk kez konut alanlara yönelik mortgage faiz oranlarını yüzde 4,6’dan yüzde 4,4’e düşürmüştü.

PBOC bu sabah ise ekonomideki yavaşlama sinyallerine karşın bir yıllık orta vadeli borç verme faizini yüzde 2,85 seviyesinde sabit bıraktı.

PBOC ayrıca, ilave likidite sağlamadan vadesi gelen 100 milyar yuanlık ($15 milyar) orta
vadeli krediyi yeniledi.

Credit Agricole CIB Ekonomisti Xiaojia Zhi’ye göre PBOC buna karşın cuma günü referans temel faiz oranı olan Loan Prime Rate’ı (LPR) 5 baz puan düşürebilir.