Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Geçen haftaki Fed toplantısında faizlerin artamaya devam edeceği ve daha uzun bir süre yüksek kalacağı yönünde mesajlar verilmesinin piyasalar üzerindeki etkisi sürüyor.

Yeni hafta ile birlikte Çin’de Kovid’e bağlı ölümlerin, resmi açıklamanın aksine yükseliyor olabileceği endişesi riskli varlıklara yönelik iştahı azalttı. Cuma günü yüzde 1 civarı düşüşlerle kapanan Wall Street endeksleri yeni işlem gününde vadeli işlemlerde hafif artıda.

Asya endeksleri düşüyor. Japonya Merkez Bankası'nın yüzde 2 enflasyon hedefi politikasını esnetebileceği ve daha şahin bir politika izleyebileceğine dair haberin etkisi ile Japon yeni önce değer kazansa da, hükümet sözcüsünden gelen yalanlama ile kazançlarının bir kısmını geri verdi. Dolar bu sabah G-10 para birimleri karşısında değer kaybediyor.

Japonya'da politika değişecek mi?

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ile 10 yıllık bir mutabakatın gözden geçirilmesini ve yüzde 2 seviyesindeki enflasyon hedefine esneklik getirilmesini değerlendiriyor.

Haberde hükümet kaynaklarına atıfta bulunan Kyodo, Kishida’nın bu konuyu nisan ayında mevcut BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın yerine geçecek isimle tartışacağını bildirdi.

Kuroda uzun süredir merkez bankası ve hükümet tarafından Ocak 2013’te yayınlanan ortak bildiriyi, yüzde 2’lik istikrarlı bir enflasyon hedefi oluşturmaya yardımcı olmak için uyguladığı devasa genişleme programının bir gerekçesi olarak gösteriyor. Kyodo’nun haberinde, anlaşmada yapılacak bir revizyonun merkez bankasının para politikasında değişikliklere yol açabileceği belirtildi.

Bu değişikliğin, ultra gevşek para politikasından vazgeçilmesi ve daha şahin bir duruş benimsenmesi anlamına gelebileceği öngörülüyor.

Geçen hafta Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Japonya Merkez Bankası yetkililerinin ücret artışları ve küresel ekonomideki yavaşlama ihtimalini yakından incelendikten sonra gelecek yıl para politikasını güncelleyebileceği yönünde bir haber yayınlamıştı. Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Kyodo’nun haberine ilişkin olarak, “Bu yönde bir kararın alındığı doğru değil” açıklamasını yaptı.