Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed’in tahminleri aracılığıyla daha şahin duruş ifade etmesi yüksek riskli varlıklarda satış dalgasına yol açtı.

MSCI Asya Pasifik endeksi son bir ayın en sert günlük düşüşüne doğru ilerledi.

Japon Topix, Güney Kore Kospi ve Avustralya S&P/ASX 200 kayıp yaşadı. Çin Borsalarında ise ılımlı yükselişler izlendi. ABD vadelileri Çarşamba günkü Fed kayıplarının ardından yine ekside açılışa işaret etti.

Çarşamba gününü yüzde 0,5 düşüşle kapatan S&P 500 vadelileri ilk işlemlerde yüzde 0,4 geriledi.

Fed ile birlikte 8 baz puan üzeri sıçrama yaşayan ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 1,57’de dengeledi. Sabah saatlerinde Nisan ortasından bu yana en yüksek seviyesine tırmanan Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1134,50’de.

Fed'in şahin öngörüleri

Amerikan Merkez Bankası Fed’in üyeleri işgücü piyasasında iyimserliğin ve artan enflasyon endişelerinin de etkisiyle para politikası sıkılaşmasında hızlanma öngördü.

Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında üyelerin pandemi sırasında ekonomi ve finansal piyasaları destekleyen varlık alımlarının azaltılmasını tartışmaya başlayacaklarını belirtti.

Fed ayrıca üyelerin yeni ekonomik tahminlerini de paylaştı. Medyan beklentiye göre sürpriz bir şekilde 2023’te iki faiz artışı öngörüldü.

Çeyreklik projeksiyonlar 18 üyenin 13’ünün 2023 sonuna kadar en az bir faiz artışı öngördüğünü ortaya koydu. 11 üye 2023 sonuna kadar en az iki faiz artışı tahmin etti. Yedi üye 2022’de faiz artışı öngördü.

Mart ayındaki projeksiyonlarda sadece dört üye 2022’de faiz artışı öngörüyordu.

Ekonominin açık bir şekilde ilerleme kaydettiğini belirten Powell varlık alımlarını azaltmayı kastederek “İsterseniz bu toplantıyı ‘konuşma hakkında konuşma’ toplantısı olarak görebilirsiniz” açıklamasını yaptı.

Fed, faiz hedef aralığını yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutarken varlık alımlarını da aylık 120 milyar dolar seviyesinde korudu. Fed Açık Piyasa Komitesi’nin bu kararları oybirliğiyle alındı.