Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları yatırımcıların risk iştahını düşürmese de Asya’da rallinin hızı yavaşladı.

Asya hisse senetleri piyasalarını Japon hisseleri sürüklerken Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yükselişini dördüncü güne taşıyarak Şubat'tan beri en uzun artış serisini yakaladı.

ABD 10 yıllık tahvillerinde salı günkü kayıp telafi edildi ve getiri yüzde 2,97’de dengelendi. Bloomberg Dolar Endeksi 1.246 seviyesinde yatay.

Şahinleşen AMB söylemiyle üç günde yüzde 1 üzeri güçlenen euro stabil. Euro/Dolar 1,0530 seviyesinde. Petrol salı günü Çin’de Kovid tedbirlerinin hafifleyeceği beklentisi ve ABD envanter verisi ile yüzde 1 üzeri ralli yapmıştı. Sabah saatlerinde ABD ham petrolü yüzde 0,8 yükselişle 113 dolar, Brent ise yüzde 0,4 yükselişle 112 dolardan alıcı buluyor.

Powell'dan şahin mesajlar

Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonda açık ve ikna edici bir düşüş yaşanana kadar faizleri artıracaklarını söyledi.

Wall Street Journal ile mülakat gerçekleştiren Powell Fed’in faizleri nötr kabul edilen seviyemim üstüne yükseltme konusunda tereddüt etmeyeceğini belirterek sıkılaşmanın rahatsızlık yaratabileceğini sözlerine ekledi.

Fiyat istikrarının ekonominin temelini oluşturduğunu belirten Powell, 35 dakika süren mülakatında sıkılaştırma sırasında işsizlik oranında bir miktar yükseliş olabileceğini, buna karşın fiyat istikrarını yakalamak için bu maliyete değer olduğunu vurguladı.

Powell son haftalarda Fed üyelerinin vurguladığı haziran ve temmuz aylarında 50’şer baz puanlık faiz artışı yönlnedirmesini de tekrarladı. Fed’in politika faiz bandı yüzde 0,75-yüzde 1 arasında bulunuyor. Faiz kararını veren Federal Açık Piyasa Komitesi’nin bir sonraki toplantısı ise 14-15 Haziran’da yapılacak.