Advertisement

ABD ve Avrupa hisse senedi vadelileri, Asya hisseleriyle birlikte haftanın ilk işlem gününde yükseldi. Yatırımcılar teşvik paketi müzakereleri ve ABD'de ilk koronavirüs aşısının bekleniyor olmasından dolayı biraz cesaret buluyor. Sterlin Brexit görüşmelerinde Pazar günkü son tarihin ötesine ertelenmesinin ardından yükseldi.

S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.5 arttı. Pfizer Inc.-BioNTech SE aşısının ABD'ye ilk teslimatı Pazartesi sabahı gelecek. Ayrıca ABD'de iki partiden kanun yapıcıların oluşturduğu grubun teklif ettiği 908 milyar dolarlık pandemi paketinin detayları da Pazartesi günü açıklanacak. Bununla birlikte müzakerelerde kilit rol oynayan isimlerden biri Kongre'nin bu paketi geçireceğinin bir garantisi olmadığını söyledi. Dolar önemli paralar karşısında düştü ve ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi.

Sterlin dolar karşısında ilk kazançlarının bir kısmını geri verse de gücünü korudu. İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) ticaret anlaşması için görüşmelere devam edeceklerini açıkladıyarak umutların artmasına neden oldular. Asya'da artan işletme güveni Japonya hisse senetlerinde Pazartesi günü iki yıldan uzun bir sürenin zirvesine ralli yaşanmasına yardımcı oldu. Offshore yuan iyi performans gösterdi.

Riskli varlıklar haftaya pozitif başladı. Küresel hisseler altı haftanın ilk haftalık kaybını kaydetmesi sonrasında toparlanmayı umuyor. ABD'deki ek teşvik görüşmelerinde kördüğüm sürüyor ve koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Her iki taraf da 900 milyar dolarlık rakam etrafında anlaşmaya her zamankinden daha yakın. Buna karşın yakın bir zamanda imza atacaklarına dair bir sinyal yok.

WTI petrolün varili talepte toparlanma yaşanacağına ilişkin iyimserliğin etkisiyle 47 dolara yaklaştı.

Virüs cephesinde ABD hükümetinin aşılama programının başındaki isim gelecek yaza kadar nüfusun yüzde 80'inin aşılanmış olabileceğini ve sürü bağışıklığının ulaşılabilir olacağını söyledi. Almanya'da Çarşamba gününden itibaren tedbirler sıkılaştırılıyor.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 14.03'te yüzde 0.5 yükseldi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.1 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.
Euro Stoxx vadelileri yüzde 0.4 arttı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Yen dolar karşısında 104.04'ten alıcı buldu.
Offshore yuan yüzde 0.3 tırmanarak 6.5236'dan işlem gördü.
Sterlin yüzde 0.7 yükselişle 1.3314'e geldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 artıda 1.2133 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.90'da kaldı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 2 baz puan düşüşle yüzde 0.96 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.7 yükselişle varili 46.88 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.3 düşüşle onsu 1,835.30 dolara geriledi.