Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalarda jeopolitik endişe risk algısını bozmadı

Küresel piyasalarda jeopolitik endişe risk algısını bozmadı

  • ABD'de hakim karşısına çıkarılan Maduro, kendisine yöneltilen uyuşturucu terörizmi suçlamalarını reddetti.

  • Küresel piyasalarda risk algısı ise dünya siyasetini alt üst eden müdahaleye rağmen olumsuz etki görmedi.

Giriş: 06 Ocak 2026, Salı 08:29
Güncelleme: 06 Ocak 2026, Salı 08:29

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ABD tarafından yakalanması jeopolitik risklere ilişkin endişeleri artırıp güvenli limanlar ile petrolü yükseltse de bu endişeler hisse senedi piyasalarına yansımadı.

S&P 500 teknoloji hisseleri öncülüğünde yüzde 0,6 yükselirken, Nasdaq 100, Amazon.com Inc. ve Tesla Inc. öncülüğünde yüzde 0,8 arttı.

Enerji ve finans şirketlerinin hisseleri de yükselirken, Dow Jones yeni bir rekor kırdı. Trump’ın ABD öncülüğünde Venezuela’nın petrol endüstrisinin canlandırılmasına yönelik planlarını açıklamasının ardından Chevron Corp. hisseleri, diğer büyük ABD petrol şirketlerinin hisseleriyle birlikte yükseldi. Venezuela odaklı jeopolitik endişeler Brent petrolünün yükselmesine neden oldu.

Güvenli limanlara ilginin arttığı bir ortamda altın yüzde 3’e yakın değer kazandı. Değerli metalin fiyatı ons başına 4.400 doların üzerine çıkarken, gümüş fiyatları yüzde 5 artarak yeni zirveleri kovalamaya devam etti. Bakır fiyatları ilk kez 13 bin doları aştı. Bu metal, kasım ortasından bu yana yüzde 20’nin üzerinde bir artış kaydetti. Westwood’un baş yatırım sorumlusu Adrian Helfert emtiada hissedilen jeopolitik endişelerin hisse piyasasında hissedilmemesine ilişkin olarak, “Hisse senetleri için yükseliş eğilimi hala devam ediyor” dedi ve art arda gelen başka jeopolitik olaylar ortaya çıkmadıkça hisse yatırımcılarının Venezuela’yı tamamen görmezden gelmeleri gerektiğini söyledi.

Bu arada ABD’de açıklanan ISM verileri ABD’nin imalat sektörünün aralık ayında 2024’ten bu yana en büyük daralmayı yaşadığını gösterdi. ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 4,16’ya gerilerken, Bitcoin yüzde 3’ün üzerinde değer kazandı. ABD ve Avrupa vadeli endeksleri artıda. Asya borsaları Japonya öncülüğünde yükseliyor.

Bloomberg Dolar Endeksi Maduro’nun yakalanmasının ardından görülen kazançları tersine çevirdi ve New York borsası işlem saatlerinde beklentilerin altında kalan ISM imalat rakamlarının etkisiyle değer kaybetti. Macquarie’nin küresel döviz ve faiz stratejisti Thierry Wizman, “Dolar üzerindeki etkileri, ABD’nin operasyonunun ‘başarısı’na bağlı olacak. Tarihsel olarak, doların güçlenmesi, ABD’nin yurtdışındaki başarılı müdahaleleriyle birlikte gerçekleşti” dedi