Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yeni işlem gününde Asya Borsaları ve ABD vadeli endeksleri Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısının omikron varyantına karşı kısmi de olsa koruma sağladığının ortaya çıkmasıyla yükseliyor.

Japonya’da ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak beklentilerin üzerinde yüzde 3,6 daraldığı açıklandı. Verinin revizyonunda yatırımların çok zayıf olmadığı görülürken, pandemiye bağlı tüketim harcamalarındaki düşüş endişe yarattı.

Verinin ardından Japon Nikkei endeksi yüzde 1,50 yükselişle işlem görüyor. Hong Kong Hang Seng negatif ayrışırken, Çin CSI 300 yüzde 1,11 yukarıda. Volatilite Endeksi (VIX) iki günde yüzde 28,6 düşüşle 21,89’a geriledi. Öte yandan China Evergrande Group ve Kaisa Group Holdings Ltd. gibi gayrimenkul şirketlerinin tahvil ödemelerini zamanında yapamamalarına karşın, Çinli yetkililerin gayrimenkul şirketlerine yönelik kısıtlamalarda gevşeme yaklaşımı Asya dolar tahvilleri ile Çin’in çöp statüsündeki tahvillerinin bir ayın en hızlı yükselişini yaşamasını sağladı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yükselişini ikinci bir güne taşırken, onshore yuan dolara karşı 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dün bir ara yüzde 1,5’a yaklaşan ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 1,46’lara gerilemiş durumda. Bloomberg Dolar Endeksi de aralıksız iki işlem gününde yüzde 0,35 düştü.

Biontech-Pfizer aşısı kısmi koruma sağlıyor

Güney Afrika’daki Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nde gerçekleştirilen laboratuvar deneyleri, Pfizer ve BioNTech’in birlikte ürettiği aşının, Omikron varyantına karşı kısmi koruma sağladığını ortaya çıkardı. Böylece mevcut aşıların yeni varyanta karşı etkisini ortaya koyan ilk veriler de açıklanmış oldu.

Bununla birlikte araştırma, Pfizer-BioNTech aşısının iki dozunu olmuş kişilerde üretilen antikorların omikronu nötrleştirme kapasitesinin, yaklaşık iki yıl önce Çin’de ortaya çıkan orijinal virüs ile kıyasla 40 kat daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Online bir sunum ile araştırmaların sonucunu paylaşan laboratuvar araştırmaları direktörü Alex Sigal, bağışıklık korumasındaki düşüşün “güçlü” ancak hala mevcut olduğunu dile getirdi. Sigal, “İyi bir hatırlatıcı doz muhtemelen hastalanma, özellikle daha ciddi hastalığa yol açan ciddi enfeksiyon riskini azaltacaktır.Hatırlatıcı doz aşıyı olmamış kişiler olmalı ve daha önce enfekte olmuş kişiler aşılanmalıdır” diye konuştu.

Beyaz Saray’ın basın toplantısında yer alan, Biden yönetiminin Sağlık Başdanışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, gelecek hafta bağışıklık konusunda test sonuçlarının çıkması ile Omikron hakkında daha fazla bilgi sahibi olunacağını söyledi.

Fauci, Omikron ve diğer varyantlarda görülen moleküler değişimlerin virüsün bulaşıcılığın artmış olabileceğini gösterdiğini ve verilerin omikronun hızla deltanın yerini alma yolunda olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Bununla birlikte Fauci, yine de ülkede görülen vakalarda henüz şiddetli tabloyla karşılaşılmamasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Güney Afrika’nın en büyük hastanelerinden birinde de vaka sayısının arttığı ancak vakaların çoğunun ağır seyretmediği belirtildi.