Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda bu hafta genelinde Fed cephesinden gelen mesajların olumlu etkisi haftanın son işlem gününde de kendini hissettirdi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın verdiği mesajlar sonrasında ABD'de endeksler Perşembe günü yeni rekor seviyeleri görürken, yeni işlem gününde de ilk vadeli işlemlerde yukarı hareket devam etti. Nasdaq vadelilerinin pozitif ayrıştığı izlendi.

Dolarda sınırlı da olsa bir yükseliş izlenirken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi de yüzde 1,63 seviyesinden işlem gördü.

Powell: Ekonomiye ihtiyaç duyduğu desteği sağlayacağız

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’yi yeniden “harika bir ekonomi” haline getireceklerini söylerken, enflasyon konusunda endişeli olmadığını bir kez daha dile getirdi.

Perşembe günü Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası’nın düzenlediği Bahar Toplantıları kapsamında sanal bir panele katılan Powell, işten eve dönerken her gün önünden geçtiği Washington şehir merkezindeki bir evsiz kampına işaret ederek, hala milyonlarca Amerikalı’nın işsiz olduğunu ve ekonomik toparlanmanın henüz tam olarak sağlanmadığını vurguladı.

“Dolayısıyla, her ne kadar ekonominin bazı bölümleri çok iyi gidiyor olsa da, iyi durumda olmayan çok büyük bir kesim insan olduğunu kendimize sürekli olarak hatırlatmalıyız” diyen Powell, “Gerçekten bu işi bitirmek ve harika bir ekonomiye dönmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Powell’ın, Fed’in her türlü enflasyonist baskıyı frenleyecek araca sahip olduğunu ve bu baskıların geçici olmasının beklendiğini söylemesinin ardından Wall Street endeksleri yükseldi. S&P 500 başka bir rekora doğru ilerlerken, 10 yıllık tahvillerin getirisi düştü.

Salgının henüz patlak vermediği Şubat 2020’ye kıyasla çalışan Amerikalı sayısının şu anda dokuz veya 10 milyon daha az olduğunu kaydeden Powell, merkez bankasının onları geride bırakmayacağını söyledi.

Powell, “Bu insanları unutmayacağız ve ekonomiye ihtiyaç duyduğu desteği o iş tamamlanana kadar sağlayacağız” diye konuştu.