Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Wall Street endekslerinde Çarşamba günü hafif kayıplar yaşanmasına ve petrol fiyatlarında yaşanan yükselişe rağmen, küresel piyasalar bu hafta başlayan toparlanmaya tutunmaya çalışıyor.

S&P 500 yüzde 0,20 düşerken, Nasdaq 100 hafif ekside ama yatay bir kapanış gerçekleştirdi.

Bu sabah ABD vadeli endeksleri yükseliyor. Asya’da Japon Nikkei 225 yüzde 1’e yakın değer kazanırken, Hong Kong Hang Seng yatay. Çin piyasaları da hâlâ tatilde.

Kuzey Kore’nin bir kez daha füze denemesi yapmasına karşın yen yatay seyretti. ABD 10 yıllık tahvil getirisi gün 12 baz puan yükseldi. Dün yüzde 0,63 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,3 ekside. Sterlin, İngiltere’nin not görünümünün düşürülmesine karşın değer kazandı.

Petrolde yükseliş beklentisi

OPEC üyeleri ile Rusya’nın da dahil olduğu petrol üreticisi ortaklarının (OPEC+) günde 2 milyon varille pandeminin başından bu yana en büyük üretim limiti kesintisini gerçekleştirme kararı alması ABD’nin tepkisini çekerken, bazı kurumlar petrol fiyatları için yılsonu beklentilerini yükseltti.

Beyaz Saray açıklamasında, ABD Başkanı Joe Biden’ın OPEC+’ın “basiretsiz kararından üzüntü duyduğu” ve enerji şirketlerine benzin fiyatlarını düşürmeye devam etmeleri çağrısında bulunduğu belirtildi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre de “hata” olarak değerlendirdiği kararın, petrol kartelinin ABD ve batıya karşı Rusya ile aynı safta olduğunu açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne fiyat tavanı uygulama çabalarının geri tepeceğini ve ülkenin üretiminde geçici bir kesintiye yol açabileceğini ifade etti. Viyana’daki OPEC+ toplantısının ardından konuşan Novak, ülkesinin fiyat tavanı uygulamasını benimseyen ülkelere petrol satmayacağı uyarısını yineledi. OPEC+’ın kesinti kararı ile Rusya’nın bu açıklamaları sonrası petrol fiyatları dün yüzde 2’ye yakın yükseldi.