Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Orta Doğu gerilimi, geçtiğimiz hafta beklentinin üzerinde açıklanan ABD TÜFE verisinin faizleri uzun bir süre yüksek tutacağı beklentisi ve hayal kırıklığı yaratan Wall Street bilançoları sebebiyle hisse senetlerindeki satış dalgası haftanın ilk işlem gününde Asya’ya yansıdı.

MSCI Asya Pasifik endeksi altı haftanın en düşük seviyesine gerilerken düşüşe yüzde 1 ile Nikkei 225 öncülük etti. Hisse senedi piyasalarında yeni düzenlemeler açıklanan Çin’in CSI 300 endeksi ise olumlu ayrıştı.

ABD endeksleri Cuma günü yüzde 1 üzerinde kayıpla günü tamamlamıştı. ABD hisse vadelileri sabah saatlerinde yüzde 0,2 üzerinde yükselerek hafif toparlanma sinyali verdi.

Tahvil getirileri de istikrar kazanıyor. Geçtiğimiz hafta Çarşamba açıklanan ABD TÜFE verisi sonrası Perşembe günü yüzde 4,60’a yaklaşan ABD 10 yıllık tahvil getirisi artan jeopolitik gerilim kaynaklı taleple Cuma gününü yüzde 4,52’de kapamıştı. Söz konusu getiri bu sabah üç baz puan yükselişle yüzde 4,55 seviyesine ulaştı.

Spot altın yüksek faiz beklentisine rağmen jeopolitik risklerin desteğiyle gücünü koruyor. Bloomberg Dolar Endeksi 1.259 puan seviyesinde yatay seyretti.

Gözler İsrail'in tepkisinde

İran hafta sonunda İsrail’e, Suriye’deki diplomatik tesisinin vurulmasına karşılık vermek için 300’ün üzerinde insansız hava aracı ve füze ile saldırdı.

İsrail söz konusu insansız hava araçları ve füzelerin yüzde 99’unun, ABD ve İngiltere’nin de yardımlarıyla karşılandığını ve saldırılarda herhangi bir İsraillinin hayatını kaybetmediğini bildirdi. Tahran yönetimi ise saldırının amacına ulaştığını belirterek krizin büyümesine yönelik şimdilik adım atmayacağının işaretini verdi.

Chatham House Direktörü Sanam Vakil’e göre İran’ın saldırıları “hasarı sınırlamak için oldukça ölçülü” gerçekleştirildi. Ancak Vakil yine de daha geniş bir bölgesel savaşa eskisine göre daha yaklaşıldığını düşünüyor. ABD’li ve Avrupalı diplomatlar ise çatışmaların genişlemesi riskine karşı pazar günü diplomatik çabalarını sürdürdü.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre ABD’li yetkililer öncülüğünde İsrail’in yanıtının ölçülü olması için çalışmalar yürütüldü. Türkiye de saldırıların etkisinin sınırlı kalması için diplomatik çabalar yürüttü.