Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Wall Street endekslerinde Fed faiz artışlarının tepe seviyesine yaklaştığı ve bankacılık stresinin de azalmaya devam edeceği beklentileri ile Çarşamba günü yaşanan ralli, Asya’da etkisini sürdüremedi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,42 yükselişle kapanırken, Nasdaq 100 yüzde 1,9 yükselişle aralık ayındaki dip seviyesinden yüzde 20 artış kaydetti ve boğa piyasasına girdi. Yeni işlem gününde ABD vadeli endeksleri düşüyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi de iki günlük yükselişin ardından değer kaybediyor.

Bloomberg Dolar Endeksi Çarşamba yüzde 0,22 yükselişle kapandıktan sonra bu sabah yatay.

"FDIC maliyeti büyük bankalara yüklemek istiyor"

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, banka iflaslarından kaynaklı olarak yaklaşık 23 milyar dolarlık maliyetle karşı karşıya olan ABD’nin Federal Mevduat Sigorta Kurumu (Federal Deposit Insurance Corp-FDIC), bu yükün normalden daha yüksek bir kısmını ülkenin en büyük bankalarına yüklemeyi değerlendiriyor.

FDIC, Silicon Valley Bank ve Signature Bank iflasları sonrası 128 milyar dolarlık mevduat sigortası fonunu desteklemek için mayıs ayında sektöre yönelik “özel bir değerlendirme” teklif edeceğini duyurmuştu. Küçük bankaları korumak için üzerinde siyasi baskı bulunan FDIC, bankaların ödeyeceği maliyetleri belirleme konusunda serbest olduğunu bildirmişti.

Kaynaklar, yetkililerin, maliyetin önemli bir kısmını büyük bankalara yüklemeyi ve küçük bankalar üzerindeki baskıyı sınırlandırmak istediklerini belirttiler. Bu da halihazırda milyarlarca dolarlık faturalar ile karşı karşıya olan JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. ve Wells Fargo & Co gibi bankaların daha da fazlasını ödemek durumunda kalabileceği anlamına geliyor.

Haberin yayımlanmasının ardından 50 banka hissesini izleyen KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi kayıplarını silerek yüzde 0,6 yükselişle günü tamamlarken, büyük ölçekli bankaların hisseleri kazançlarının bir kısmını geri verse de geniş kapsamlı piyasa rallisinin desteğiyle günü artıda kapatmayı başardı.