Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yeni koronavirüs varyantı henüz dünyaya yayılmamış olsa da küresel piyasaları etkisini altına almış gözüküyor.

Avrupa Havacılık Endeksi yeni varyant haberleri sonrasında keskin bir düşüş kaydederken Euro Stoxx 600 endeksi güne yüzde 2,5'tan fazla düşüşle başladı. FTSE 100 endeksi de yüzde 3'e yakın düşüş kaydederken DAX'ta düşüşler yüzde 3'ü geçti.

Yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken; Borsalar, tahvil getirileri ve petrol düştü. Japon yeni, altın, dolar yükselişe geçti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1,9 ile Mart'tan bu yana en sert düşüşü yaşadı. Japon Nikkei ve Hong Kong Hang Seng endeksinde düşüş yüzde 2'yi aştı. Asya’da en sert düşüşler seyahat şirketlerinde yaşandı.

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri düşerken, 10 yıllık ABD tahvil getirisi yaklaşık 7 baz puan düşüşle yüzde 1,5618’e indi. Bloomberg Dolar Endeksi 1.192 ile 16 ayın en yüksek seviyelerinde. Altının onsu yüzde 1,52 yükselişle 1.798 dolar seviyesinde.

Ham petrolün varil fiyatı yüzde 2,62 aşağıda. Güney Afrika randı dolar karşı bir yılın en düşük seviyesine indi. Dün Şükran Günü tatili nedeniyle işleme kapalı olan ABD piyasaları için bugün de kısa bir işlem günü olacak.

NYSE ve Nasdaq yerel saatle 9:30-13:00 arası işlem görecek. Tahvil ve tezgahüstü piyasaları yine yerel saatle 14:00’te kapanacak.

IG Markets Ltd. Analisti Kyle Rodda, yeni varyant haberi için “Bu korkutucu bir başlık” değerlendirmesini yaptı ve “Kuzey Amerika piyasalarının kapalı olması çok sayıda alıcının olmayacağı ve düşük hacimli piyasalarda sert hareketler yaşanabileceği anlamına geliyor” dedi. Yurtiçinde iş insanı Osman Kavala’nın İstanbul’da gerçekleştirilecek duruşması izlenecek.

Güney Afrika'da yeni varyant tespit edildi

Güney Afrika’daki bilim insanları yeni bir koronavirüs varyantı tespit etti.

Perşembe günü konu hakkında açıklamalarda bulunan Güney Afrikalı biyobilişim profesörü Tulio de Oliveira, Henüz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Yunan alfabesinden bir harf atanmayan B.1.1.529 varyantının alışılmadık şekilde yüksek mutasyonlara sahip olduğunu ve “açık şekilde” diğer varyantlardan çok farklı olduğunu söyledi.

Aynı etkinlikte konuşan Güney Afrika Sağlık Bakanı Joe Phaahla, “Bu, ciddi endişe verici bir mutasyon. Dalgalar arasında daha uzun süreye sahip olacağımızı umuyorduk” dedi bir sonraki dalganın daha önceden aralık sonu veya ocak başında öngörüldüğünü ifade etti. Ortaya çıkan bu yeni varyant hem Güney Afrika’da dördüncü virüs dalgasının başlatma hem de tüm dünyaya yayılma riski taşıyor.

DSÖ de yeni varyantın, öncekilerden daha hızlı yayılıp yayılmadığını, daha ölümcül olup olmadığını araştırıyor. İngiltere ve İsrail, Güney Afrika ve yeni varyant riski taşıyan diğer beş Afrika ülkesinden uçuşları geçici olarak durduruyor. Son olarak Hong Kong koronavirüsün bu yeni varyantından 2 vakanın tespit edildiğini duyurdu.

Diğer taraftan Çin’de Şanghay dahil birçok bölgede Kovid-19 vakalarında artış gözleniyor. Avrupa’da birçok hükümet de zorunlu aşı, uzaktan çalışma, aşılanmamış kişilere yönelik kısıtlamalar ve maske zorunluluğu gibi önlemleri değerlendiriyor.