Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Nancy Pelosi’nin tartışmalı Tayvan ziyareti geride kalırken Asya hisseleri Çin teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseliyor. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1'i aşan yükselişle ralliye öncülük etti.

Financial Times’ın haberine göre Japon yatırım grubu Softbank’ın Alibaba hisselerini vadeli piyasada satarak 22 milyar dolar nakit yaratması ve Alibaba hisselerinin bu haberle hızlı yükselişi, ralliyi destekleyen gelişme olarak öne çıktı.

ABD vadelileri ise bu sabah hafif kayıp yaşıyor. Çarşamba gününü güçlü şirket bilançoları etkisiyle yüzde 2,6 yükselişle kapatan Nasdaq 100’de vadeliler ekside.

Devam eden şahin Fed mesajları gölgesinde ABD 10 yılllık tahvil getirisi yüzde 2,72 seviyesinde dengelendi. Bloomberg Dolar Endeksi 1.272 seviyesinde yatay. Son günlerde jeopolitik gelişmelerden destek alan ons altın fiyatı bu sabah da yüzde 0,3 yükselişle 1.771 dolardan alıcı buluyor.

ABD'de yumuşak iniş sinyalleri

Fed üyeleri büyük ölçekli faiz artışlarını savunmaya devam ederken ABD tahvil piyasalarında yumuşak iniş fiyatlanıyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard önden yüklemeli büyük faiz artışını savunduğunu, bunun merkez bankası kredibilitesi için önemli olduğunu söyledi. Bullard CNBC’ye yaptığı açıklamada bu yıl faizleri yüzde 3,75-4 bandına getirmeleri gerektiğini söyledi.

Faizleri temmuzda 75 baz puan artışla yüzde 2,25-yüzde 2,50 bandına çeken Federal Açık Piyasa Komitesi’nin takviminde bu yıl Eylül, Kasım ve Aralık aylarında üç toplantısı daha bulunuyor. Swap piyasaları ise 50 ve 75 baz puanlık faiz artışlarını eşit ihtimal olarak fiyatlıyor.

Öte yandan Fed Richmond ve Minneapolis Fed Başkanları Thomas Barkin ile Neel Kashkari ise resesyon ihtimalini dışlamazken merkez bankasının enflasyonu düşürmeye bağlı olduğunu dile etirdi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed’in devasa bir işsizlik ve ekonomik yavaşlamaya yol açmadan enflasyonu indirebileceğini belirtti.

Resesyon ise şimdilik ABD tahvil piyasalarında net bir şekilde fiyatlanmıyor. ABD “çöp tahvil” piyasasında spreadler resesyon olmayan dönemlere yakın seyrediyor.Bloomberg’in takip ettiği ABD yüksek getirili özel sektör tahvillerinin getiri ortalaması yüzde 4,44 seviyesinde. Pandemi başında bu ortalama getiri yüzde 10’u aşmıştı.