Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda Fed’in faiz kararı öncesi tedirginlik tahvil getirilerinde kendisini hissettirmeye devam ederken, hisse senedi endekslerinde toparlanma çabası etkili oluyor.

Pazartesi günü Wall Street Borsaları teknoloji hisselerinin desteğiyle yükselerek kapandı. S&P 500 yüzde 0,7, Nasdaq 100 yüzde 0,77 arttı. ABD borsaları yeni işlem gününde vadeli işlemlerde yükselmeye devam ediyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi 6 işlem günü içinde ilk kez artıya geçti. Hong Kong hisseleri, seyahatlerde uygulanan Kovid kısıtlamalarının gevşetileceği haberi ile yüzde 1'i aşan yükseliş kaydetti. Pazartesi günü kapalı olan Japon Nikkei 225 endeksi de artıda.

Bloomberg Dolar Endeksi 1,307 seviyesinde, yatay.

ABD’de getiriler Fed öncesi tırmanışta

ABD Merkez Bankası Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 75 ve hatta belki de 100 baz puan faiz artırması beklenirken, ABD’de faizlere en hassas olan 2 yıllık tahvil getirisi 2007’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4’e yaklaşıyor.

Pazartesi günü bir ara yüzde 3,97’ye yaklaşan 2 yıllık tahvil getirisi, Pazartesi günü itibarıyla aralıksız 8 işlem gününde yükseldi. Yıl başından bu yana yükselişi 3,2 yüzde puan ile ve 1994’ten bu yana en büyük yıllık artışı seviyesine ulaştı.

Nomura Inc. Stratejisti Andrew Ticehurst, “Merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almak için ödemeleri gereken bedelin bu olması halinde, resesyonu tolere etmeye hazır olduklarına dair açık işaretler görüyoruz ve bu küresel olarak daha yüksek kısa vadeli getiriler anlamına geliyor” değerlendirmesini yapıyor.

Nomura, Bloomberg anketinde Fed’den 100 baz puan faiz artışı bekleyen iki kurumdan biri. Ticehurst, böyle bir adımın ABD 2 yıllık tahvil getirisini kısa vadede yüzde 4’ün üzerine taşıyacağını düşünüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi de dün 2011’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 3,5’e çıkarken, 5 yıllık enflasyon korumalı tahvil getirisi de yüzde 1,26 ile 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ülkede yükselen borçlanma maliyetleri yatırım yapılabilir seviyedeki tahvil ihraçlarını da etkiliyor.

Pazartesi günü tahvil ihracı gerçekleştirmeyi planlayan 4 şirket, bu kararlarını askıya aldı.

Bu hafta için toplamda planlanan 15-20 milyar dolarlık yeni kurumsal tahvil satışının piyasa koşulları nedeniyle ötelenebileceği, bugün ve perşembe günü sınırlı ihraç gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.