Kürtler bağımsızlık için referanduma gitmeye hazırlanıyor
-
Kuzey Irak'taki yarı özerk Kürt yönetimi bağımsızlık için referandum planlanlarken Kerkük'tekiler oy kullanana kadar Peşmerge birliklerinin bölgede kalacağı duyuruldu
Kuzey Irak'taki yarı özerk Kürt yönetiminde bağımsızlık için halk oylaması yapılması planlanıyor. Kürt Yönetimi sözcüsüne göre, Kerkük'tekiler oy kullanana kadar Peşmerge birlikleri bölgede kalacak.
Sözcü Safeen Dizaye dün Erbil'de verdiği röportajda şunları söyledi: ''Halk olarak bağımsız olma hakkına sahibiz. Ancak bu kararı Kürt halkı referandumda verecek. Şu an yeni bir noktaya geldik. Eğer Kürt halkı bağımsızlık yönünde karar verirse, biz bunu Bağdat ile müzakereler yoluyla yapmak istiyoruz. Çekoslovakya'da da böyle olmuştu.''
Irak'ta azınlık konumundaki Kürtler, tarih boyunca Arap merkezi yönetimleriyle sorun yaşamışlardı. Kürtler şimdi ise 45 milyar varil olduğunu tahmin ettikleri petrol rezervlerini bağımsız olarak kullanmanın yollarını arıyorlar. BP Plc'nin tahminlerine göre 45 milyar varil ABD veya Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Nijerya'daki stoklardan fazla.
Kürt silahlı birlikleri geçen ay bölgelerinden çıkarak, Irak ordusunun Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarından kaçarak terk ettiği Kerkük'teki petrol sahalarını kontrol altına aldılar.
Irak merkezi hükümeti, Kürt'lerin Kerkük'ün ve yakınındaki petrol rezervlerinin geleceği ile ilgili veya bağımsızlık için yapacağı halk oylamalarının meşru olmayacağını açıkladı.
Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin basın danışmanı Ali El-Musavi, Dizaye'ye cevaben yaptığı açıklamada, "Hükümet, Kürt'lerin de onayladığı anayasada belirlenen yöntemlerin dışındaki hiçbir şeyi kabul etmiyor. Eğer böyle bir oylama yaparlarsa, bu tek taraflı ve anayasaya aykırı olur." ifadesini kullandı