Advertisement
HABERLER ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Merkez Bankası'nın bir biri ardına yaptığı faiz indirimlerinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun bankaların Aktif Rasyonlarına yönelik yeni düzenlemesiyle birlikte mevduat faizlerinde düşüş hızlandı. Özellikle özel bankaların, kurumsal müşterilerine uyguladığı mevduat faiz oranları yüzde 6.2'ye kadar indi. Sektördeki özel bankaların bu segmentteki yüksek tutarlı mevduat müşterilerine yüzde 6.2-6.5 arası faiz uyguladıkları öğrenildi. Kuşkusuz, nette bakıldığında ise mevduat sahibi kurumların elinde geçen tutar bu oranların çok daha altında kalıyor.

BİREYSEL VE KURUMSAL ORANLARI KESKİN AYRIŞTI

Öte yandan bu dönemde kurumsal ve bireysel müşterilere verilen mevduat faizlerinin sert ayrıştığı da dikkat çekiyor. Şöyle ki, sektörde bireysel müşteriler için uygulanan faiz oranları da kamu bankaları dışındaki bankalarda yüzde 8'in altına indi. Mevduat sahibi mudilerin nette ise kazançları yüzde 6.8'lere kadar geriledi. Nisan ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise yüzde 10.94 seviyesinde bulunuyoır.

'AKTİF RASYOSU DA ETKİLİ OLDU'

Bloomberg HT'ye bilgi veren üst düzey bir bankacı, mevduat faizlerde hızlı düşüş yaşanmasının yanı sıra kurumsal ve bireysel müşteriye verilen faiz oranı arasındaki farkın açıldığını belirterek,"Kredi faizlerinin yüzde 7.5'lere kadar düştüğü segmentler var. Kredi faizlerinin bu kadar düşmesi, bankaları da mevduat faizlerini indirmeye itiyor" değerlendirmesinde bulundu. Ticari müşteriler ve belli büyülükteki mevzuatlar için faizlerin yüzde 6.2'ye kadar indiğine dikkat çeken aynı bankacı, "Bankalar başka bir gelir yaratamadığı bu mevduat çeşitlerinde faizler daha da düştü. Burada bankaların Aktif Rasyosunu tutturma çabası da etkili olabilir" diye konuştu.