Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Almanya’nın Rusya ile olan Kuzey Akım 2 boru hattı projesine olan desteğinde ayrılıklar baş göstermeye başladı.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas haftasonu yaptığı açıklamayla, doğal gaz boru hattının kaderi ile Rusya’nın işbirliği ve muhalif Alexey Navalny’nin zehirlenmesine dair soruşturmayı ilişkilendiren Şansölye Merkel’in koalisyon kabinesindeki ilk kişi oldu. Merkel ile aynı partiye mensup olan Maas boru hattı projesinin askıya alınmasını önerdi.

Merkel’in projeyi durduracağına dair herhangi bir işaret gözlenmezken, yapılan yorumlar Berlin’de Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’e karşı olan kızgınlığı artırdı ve Merkel’in yönettiği koalisyon hükümetinde yeni bir tartışmanın önünü açtı.

Alman lider, ABD ve AB’den gelen itirazlara rağmen ısrarla boru hattı projesini desteklemişti.

“Umuyorum Ruslar bizi pozisyonumuzu değiştirmek zorunda bırakmaz” diyen Mass, “Eğer Rusya önümüzdeki günlerde Navalny’e ne olduğunu açıklığa kavuşturmazsa, Almanya uluslararası ortaklarına bir cevap verilmesi konusunda danışmak zorunda kalabilir” diye ekledi.

Gazprom öncülüğünde devam eden proje üzerindeki baskılar, Alman ordusunun Navalny olayında Rusya’nın geliştirdiği bir sinir gazı olan novichok’un kullanıldığını söylemesiyle birlikte giderek artış gösterdi.

Maas son olarak “Korkarım bu tarz taktikleri önümüzdeki günlerde daha fazla göreceğiz” dedi ve yaşananların Kuzey Akım 2 projesi üzerinde etkisi olmayacağını düşünmenin hata olacağını sözlerine ekledi.