Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel diplomasinin gözünü çevirdiği İngiltere'deki 3 günlük G-7 zirvesi ikili ilişkiler açısından da yeni mesajlara sahne oluyor.

Bloomberg'in haberine göre zirvenin ilk gününde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ev sahibi İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a İngiltere ile Fransa arasındaki ilişkileri yeniden tesis etme çağrısı yaptı.

Macron, Johnson'a iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden canlanması için İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılık anlaşmasına sadık kalması gerektiğine vurgu yaptı.

Macron Johnson'a iki ülkenin uluslararası ve Transatlantik ilişkiler, silahlanmaya yönelik kontrol mekanizmaları gibi başlıklarda ortak bir vizyona sahip olduğunu söyledi.

Bloomberg'in haberine göre İngiltere heyeti Kuzey İrlanda'daki sorunun çözümü Johnson'ın için bazı acil tavizlere ihtiyaç duyulduğunu belirttiğini aktardı.

Yılbaşında Brexit anlaşması yürürlüğe girerken yıl boyunca İngiltere ile AB arasında çeşitli sorun alanları ortaya çıkmıştı. Bunlardan en önemlisi Kuzey İrlanda olan ticaret ilişkileri oldu. Bu konuda Londra ve Brüksel arasındaki gerilimin önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

Kuzey İrlanda’ya çeşitli mal ve hizmetlerin satışı için devam eden geçiş dönemi 30 Haziran’da sona erecek. Sonrasında AB’nin güvenlik kuralları nedeniyle sosis gibi bazı işlenmiş et ürünlerinin buraya ihracatı yasaklanacak.